Originar din Uruguay, sosul Caruso are o istorie relativ recenta, aparitia lui nu este invaluita in mister, nici nu se pierde in negura timpului, ca in cazul multor preparate pe care vi le-am prezentat in rubrica In jurul lumii, in cautarea experientelor culinare. In Uruguay sosul Caruso este la loc de cinste, fiind considerat parte a mostenirii culturale uruguayene iar Asociatia Uruguayana de Gastronomie doreste introducerea sosului in meniurile tuturor restaurantelor de pe cuprinsul tarii.

Aparitia sosului Caruso este legata de sosirea in 1915 in Montevideo a tenorului italian Enrico Caruso, personalitate a vremii ce a fost primita cu mare fast de catre guvernantii si intelectualii uruguayeni. Se spune ca in timpul sejurului sau, Caruso a degustat numeroase preparate, preferatele sale fiind insa pastele. Exista insa doua variante privind perioada in care sosul a fost inventat. Prima varianta spune ca ar fi aparut la cateva zeci de ani dupa vizita tenorului, in anii `50, cand acesta nu mai era in viata. Raymundo Monti, bucatarul restaurantului Mario y Alberto, a facut un sos pentru pastele capelletti, denumind mancarea Cappellettis a la Caruso. A doua varianta afirma ca sosul ar fi fost pregatit pentru a-l intampina pe tenorul Caruso, in 1915; sosul s-a dovedit a fi un succes iar in anii `50 Raymundo Monti l-ar fi readus in atentia lumii gastronomice, folosindu-l alaturi de pastele capelletti.

Sosul a devenit apoi cunoscut in toata tara, in timp popularitatea acestuia ajungand pana in Argentina si Brazilia.

Dar ce este sosul Caruso? O combinatie fina de smantana, ciuperci, ceapa, sunca si branza, condimentata de obicei cu nucsoara, deosebit de apreciata pentru consistenta si gustul sau care scot din anonimat orice tip de paste.

Va invitam sa preparati acest sos delicios si va prezentam reteta clasica, pe care bineinteles o puteti adapta.

Ingrediente:

  • ¼ cana unt
  • 1 ceapa medie taiata fin
  • ½ cana ciuperci
  • 2 linguri faina
  • 1 cana lapte
  • 1 cana smantana
  • 200 gr sunca taiata bucatele
  • 100 gr branza rasa

Se topeste untul, se caleste ceapa, se adauga ciupercile taiate felii. Separat, se dau in clocot smantana si laptele, se adauga faina dizolvata in putina apa sau putin lapte. Se amesteca in continuu cu o lingura de lemn, pentru a nu se forma cocoloase. Cand capata o consistenta cremoasa se adauga ciupercile si bucatelele de sunca. Se incorporeaza apoi branza rasa si se lasa pe foc pana se topeste. Puteti adauga dupa gust piper si nucsoara.

Pofta mare!

Sursa foto: recipeshack.com