Salata Waldorf a fost inventata la sfarsitul secolului XIX, intre 1893-1896 de catre Oscar Tschirky, maître d'hôtel la hotelul Waldorf din New York. Exista variante care sugereaza ca salata ar fi fost inventata tocmai pentru a celebra deschiderea hotelului Waldorf.

In 1896 Tschirky (supranumit Oscar al Waldorf-ului) a publicat reteta salatei in cartea sa, intitulata simplu Carte de bucate. Spre deosebire de varianta actuala, salata Waldorf continea doar mere si telina amestecate cu maioneza, nucile lipsind cu desavarsire. Preparatul s-a bucurat de un succes enorm, devenind nelipsit din meniurile restaurantelor. Nu se stie cu exactitate cand au fost introduse nucile in reteta, cert este ca in cartea de bucate a lui George Rector, publicata in 1928, acestea se gaseau deja in lista de ingrediente pentru prepararea salatei.

In prezent salata contine mere, telina, nuci si maioneza (cateodata si struguri), servite pe un pat de salata, insa deseori sunt adaugate fructe uscate (precum stafide sau curmale), carne de pui sau curcan iar maioneza poate fi inlocuita cu un dressing usor din iaurt sau zeama de lamaie si miere.

Salata Waldorf este unul dintre preparatele preferate de chef-i cand vine vorba de demonstrarea creativitatii si talentului culinar, existand nenumarate retete. Sa nu va mire daca pe langa clasicele ingrediente gasiti pere, bucati de grapefruit, branza cu mucegai, muguri de pin (si lista e deschisa).

Ingrediente:

  • 1 cana telina taiata cubulete (marime medie)/ puteti folosi tulpini de apio
  • 1 cana mere taiate cuburi
  • ½ cana nuci taiate (optional)
  • ½ cana struguri albi sau ¼ cana stafide
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • 5 linguri maioneza
  • Sare
  • Piper
  • Cateva frunze de salata

Se pun pe o farfurie cateva frunze de salata, peste care va fi asezata salata Waldorf.

Se pun intr-un bol fructele si legumele si se stropesc cu zeama de lamaie (care are rol antioxidant). Se toarna peste acestea maioneaza, sarea si piperul. Se amesteca bine apoi salata se pune pe patul de frunze de salata. In functie de gusturi mai puteti adauga maioneza si/sau zeama de lamaie.

* daca nu folositi apio, puteti da pe razatoarea mare telina si merele.

Pofta mare!