Va indulcim azi cu un desert traditional danez, delicios si usor de preparat, Risalamande. Daca va place orezul cu lapte cu siguranta veti aprecia Risalamade, o budinca de orez cu frisca, migdale si topping de cirese, nelipsita de pe masa de Craciun in Danemarca.

Numele provine din frantuzescul riz à l'amande (orez cu migdale) iar reteta dateaza din a doua jumatate a secolului XIX. Considerat mult timp un desert scump, din cauza pretului ridicat al orezului, scortisoarei si migdalelor, Risalamande se bucura acum de o popularitate crescuta si este consumat si in Suedia si Norvegia (norvegienii prefera sosul de zmeura sau capsuni in locul cireselor).

De obicei se ascunde o migdala in budinca de orez iar cel care o gaseste va avea parte de un an plin de noroc si uneori este premiat cu o ciocolatica sau martipan. Cel care gaseste migdala trebuie sa o ascunda cat mai mult timp, pentru a-i face pe ceilalti sa manance toata portia de Risalamande. Astfel, desertul presupune un adevarat ritual, mesenii incercand sa manance cat mai delicat, pentru a simti migdala intreaga si a reusi sa o pastreze intacta, fara ca ceilalti sa isi dea seama. Se pare ca obiceiul de a ascunde migdala este mai vechi decat Risalamande, acesta existand si cand danezii consumau „banalul” orez cu lapte, risengrød , stramosul delicatei budinci de orez. Obiceiul nu are doar darul de a spori tensiunea pana la finalul desertului, de multe ori cel care serveste cina are grija sa ascunda migdala in portia unei persoane din afara familiei sau care in general nu se integreaza in grup, transformand statusul de outsider, strain, intr-un lucru pozitiv. De altfel, acceptarea si deschiderea catre nou si catre diversitate in relatiile dintre oameni este o caracteristica de baza a poporului danez.

Copiii lasa uneori cate o portie mica de Risalamande in bucatarie, pentru nisse, un spiridus ce protejeaza gospodaria si copiii.

Ingrediente:

  • 300 ml apa
  • 1 l lapte
  • 180 gr orez
  • 2 batoane de vanilie
  • 5 linguri zahar
  • 100 gr migdale curatate si macinate + 1 migdala intreaga
  • 300 ml frisca
  • Un praf de sare
  • 2 lingurite amidon de cartofi
  • 2 cesti suc de cirese
  • ½ ceasca cirese din compot, fara samburi

Se lasa orezul 10 minute intr-un castron cu apa, pentru a se inmuia. Se scurge apa, orezul se muta intr-o cratita, se adauga laptele, un praf de sare, vanilia si zaharul (puteti folosi si esenta de migdale, pe langa vanilie). Se lasa pe foc 40-50 de minute, amestecand din cand in cand. Se lasa la racit.

Se bate frisca, se incorporeaza migdalele macinate si cea intreaga, apoi frisca in orezul cu lapte. Se incalzeste sucul de cirese. Se amesteca amidonul cu putina apa rece, se ia sucul de pe foc, se adauga amestecul de apa cu amidon, se mai lasa putin pe foc, pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se adauga ciresele, se amesteca.

Se serveste rece, cu sos de cirese deasupra.

Pofta buna!

Sursa foto: mydanishkitchen.com