Exista doua legende privind locul in care acesta ar fi luat nastere. Se spune ca puiul Kiev ar fi fost inventat la inceputul secolului XVIII in Franta, de catre chef Nicolas Appert. Appert este cel care a inventat si metoda de conservare a alimentelor prin sterilizare termica, dupa studii ce au durat 14-15 ani, castigand astfel un premiu de 12000 de franci, oferit de Napoleon celui care gasea o metoda de conservare a mancarii pentru a ajuta hranirea eficienta a trupelor.

Pentru ca rusii erau atrasi de bucataria frantuzeasca, multi chefi erau trimisi la studii culinare in Franta, intorcandu-se printre altele si cu reteta lui Appert, pe care au denumit-o cotelettes de volaille (cotlet de pui).

O alta varianta spune ca aceasta reteta a devenit faimoasa datorita imparatasei Elisabeta Petrovna a Rusiei, mare admiratoare a bucatariei franceze, care ajunsese sa indrageasca foarte mult acest preparat. Se spune ca numele de pui Kiev ar fi fost dat de restaurantele din New York, la inceputul secolului XX, pentru a atrage imigrantii sositi din Europa de Est.

Exista si o a doua legenda asupra originii preparatului. Conform istoricului culinar Vilyam Pokhlebkin, ar fi aparut in Sankt Petersburg, Rusia. Mancarea ar fi fost inventata in Clubul Comerciantilor care se afla in apropierea palatului Novo Mikhailovsky, primind astfel denumirea de cotlet Novo Mikhailovsky. Odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial reteta s-ar fi pierdut. Totusi, aceasta a supravietuit in restuarantele din Ucraina, fiind redescoperita si reintrodusa si in bucataria rusa si preparata apoi cu ocazia sosirii delegatiei Ucrainei la Paris. Foarte repede preparatul a devenit popular in toata lumea, restaurantele sovietice dandu-i denumirea de pui Kiev.

Dar ce este mai exact puiul Kiev? O mancare simpla, pe care o vor indragi cu siguranta iubitorii de carne de pui si cei care doresc sa prepare o mancare rapida si gustoasa, cu putine ingrediente. Puiul Kiev este preparat din piept de pui, umplut cu unt, usturoi si ierburi, rulat, dat prin pesmet si prajit. De cele mai multe ori este servit alaturi de piure de cartofi.

Ingrediente:

  • 180 gr unt
  • 2 linguri patrunjel proaspat tocat
  • 1 lingura cozi ceapa verde
  • 1 lingura zeama de lamaie (optional)
  • 1 lingurita rozmarin pudra
  • 6 jumatati de piept de pui, fara pielita, dezosate
  • 3 oua batute
  • 2 cani pesmet
  • 2-3 catei de usturoi taiati marunt
  • 3 linguri lapte
  • Sare
  • Piper
  • Ulei pentru prajit

Se amesteca bine intr-un vas mic untul, rozmarinul, usturoiul, verdeata, ceapa verde si zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza si se pastreaza la frigider.

Se bat bucatile de piept de pui, pentru a se aplatiza. Se sareaza si se pipereaza.

Se scoate untul de la frigider si se imparte in 6 parti egale. Se pune cate o portie la un capat al pieptului de pui. Se ruleaza laturile mai mici catre centru, apoi se invelesc marginile. Se prinde fiecare bucata de piept de pui cu o scobitoare sau se impatureste strans in folie de plastic. Se lasa 2 ore la frigider.

Se amesteca ouale cu lapte si se bat. Se tavalesc bucatile de piept de pui in pesmet, se dau prin ou, apoi din nou prin pesmet, se lasa deoparte cateva minute.

Se incinge tigaia, se toarna uleiul si cand este fierbinte se pun bucatile de pui. Se prajesc pana devin aurii (aproximativ 5 minute pe fiecare parte), apoi se pun pe servetele pentru a absorbi surplusul de grasime.

Pofta mare!