Okonomiyaki sunt niste clatite japoneze foarte gustoase, metoda de preparare si ingredientele diferind in functie de zona. Exista doua tipuri de okonomiyaki. Pentru okonomiyaki in stilul Kansai (sau Osaka) aluatul si ingredientele sunt amestecate, apoi fripte pe ambele parti, fiind cunoscuta si ca pizza japoneza sau clatita japoneza. Cel de-al doilea tip de okonomiyaki este Hiroshima, pentru care se prepara o clatita subtire, apoi se adauga in straturi ingredientele; de multe ori este insotita de taitei prajiti.

Numele preparatului provine de la okonomi (ce iti place, ce vrei) si yaki (prajit, fript, gatit).

Nu se stie cu exactitate originea okonomiyaki, unii istorici afirmand ca la baza prepararii sta reteta de funoyaki, niste clatite dulci, ce dateaza din secolul XVI, care insa nu au prea multe in comun cu okonomiyaki.

Se spune ca forma actuala a retetei a fost dezvoltata in Osaka inainte de al II-lea Razboi Mondial, devenind din ce in ce mai populara in timpul razboiului cand orezul era greu de gasit. Oamenii si-au folosit imaginatia pentru a da nastere la nenumarate retete de okonomiyaki, in functie de ingredientele pe care le aveau la dispozitie.

Okonomiyaki se prepara din aluat de clatite, varza, porc si/sau fructe de mare, adaugand diverse alte ingrediente. Exista restaurante unde iti poti alege ingredientele si unde bucatarul gateste in fata ta sau poti fi chiar tu bucatarul.

Aceasta mancare este atat de populara in Japonia incat gasiti restaurante specializate okonomiyaki, preparatul poate fi insa cumparat si de la vanzatorii stradali. Este un fel de mancare delicios, cu o consistenta surprinzatoare ( crocant deasupra, moale in interior), servit de obicei alaturi de sos okonomiyaki (asemanator sosului Worcestershire), maioneza, fulgi de alge, fulgi de peste bonito si ghimbir murat.

Va prezentam reteta propusa pe okonomiyakiworld.com, website dedicat acestui preparat. Ingrediente pentru 2 portii:

  • 100 gr faina
  • 160 ml apa sau zeama de supa
  • 2 oua
  • 300 gr varza, taiata fasii
  • 2 cepe verzi
  • 30 gr Tenkasu (puteti inlocui cu pesmet)
  • 6 fasii bacon, taiat cubulete

Optional: 100 gr creveti

Se amesteca intr-un castron faina cu apa. Se adauga varza, ouale, ceapa, crevetii. Se imparte compozitia in 2. Se unge cu ulei o tigaie, se pune compozitia pentru prima clatita (care trebuie sa aiba o grosime de aproximativ 1.5 cm). Se adauga bucatile de bacon, astfel incat sa acopere clatita. Dupa 3 minute, se intoarce clatita cu partea cu bacon in jos, si se mai lasa pe foc 4 minute. Se intoarce din nou clatita, cu partea cu bacon in sus si se mai lasa pana se intareste, cca 3 minute.

Se serveste cu maioneza, sos okonomiyaki (puteti inlocui cu sos Worcestershire), aonori (fulgi de alge) si katsuobushi (fulgi de peste bonito). Chiar si fara ultimele ingrediente, Okonomiyaki vor fi delicioase.

Si nu uitati ca okonomi inseamna ce iti place, asa ca dati frau liber imaginatiei pentru a obtine si alte combinatii delicioase.

Pofta mare!