Cuvantul gulas provine din ungurescul gulyás , insemnand pastor, cioban. Cunoscuti pentru vitele lor, ciobanii maghiari plecau cu turmele in locuri indepartate, pentru a vinde animalele. La lasarea serii, pentru a-si potoli foamea, faceau focul si sacrificau vitele cele mai slabe. Carnea de vita era pusa intr-un ceaun alaturi de ceapa, ardei, paprika si apa, si lasata sa fiarba cateva ore. Se spune ca reteta dateaza de la sfarsitul secolului IX, gulasul a ramas insa mult timp consumat doar de oamenii de la tara, ajungand la masa orasenilor abia spre sfarsitul secolului XIX. Restaurantele au inceput sa includa si ele mancarea in meniu, gulasul devenind astfel extrem de popular in randul turistilor.

In prezent deliciosul preparat a depasit granitele Ungariei, fiind consumat si in Romania, Austria, Cehia, Germania, Slovacia, Ucraina, Rusia, chiar si in unele regiuni din Italia.

In Ungaria exista si un festival al gulasului, care se tine anual in orasul Szolnok.

Ingrediente (pentru 4 persoane):

  • 600 gr carne de vita taiata in cubulete de 2 x 2 cm (alegeti partile mai fragede)
  • 2 linguri de ulei sau untura
  • 2 cepe medii, tocate
  • 2 catei de usturoi
  • 1-2 morcovi taiati cubulete
  • 1 pastarnac taiat cubulete
  • 1-2 frunze de telina
  • 2 rosii medii curatate de coaja si taiate sau o lingura pasta de rosii
  • 2 ardei verzi taiati felii subtiri
  • 2-3 cartofi medii taiati cubulete
  • 1 lingura pudra de paprika
  • 1 lingurita seminte de chimen macinate
  • 1 frunza de dafin
  • Sare si piper dupa gust
  • Apa

Se pune uleiul sau untura intr-o oala la incalzit, se adauga ceapa si se lasa sa fiarba inabusit pana devine aurie. Se presara paprika si se amesteca bine pentru a nu se lipi. Se adauga bucatile de carne de vita si se soteaza pana ce capata o culoare maroniu-aurie. Se adauga usturoiul, chimenul, sarea, piperul, foaia de dafin, se adauga apa cat sa acopere continutul si se lasa sa fiarba la foc mic.

Cand carnea e pe jumatate fiarta (aproximativ 1,5 ore) se adauga bucatile de morcovi, pastarnacul, cartofii, frunzele de telina si sare daca este cazul. Se adauga 2-3 cesti de apa. Cand mancarea este aproape gata se adauga rosiile si ardeii. Se lasa la foc mic cateva minute.

Pofta buna!