Unii ar fi tentati sa spuna ca pana la urma e un fel de tocanita din carne de pasare, ei bine, nu. Coq au vin (initial gatit cu carne de cocos, asa cum ii spune si numele, acum si cu carne de pui) este o mancare tipic frantuzeasca, eleganta, fina, aromata, preparata cu dragoste, o mancare in care modul de pregatire face diferenta.

Ingredientele ce stau la baza retetei sunt carne de pui sau cocos, vin rosu, ceapa, usturoi si ciuperci. Secretul pentru un coq au vin reusit consta in a lasa carnea la marinat in vin, de preferat peste noapte, daca nu puteti, macar 6 ore. In Franta vinul standard pentru coq au vin a devenit vinul de Burgundia. Bineinteles ca il puteti inlocui cu alte tipuri de vin.

Ca si in cazul altor retete pe care vi le-am prezentat, circula mai multe legende privind originea acestui fel de mancare. Cea mai veche dintre ele face referire la Julius Caesar. Se spune ca atunci cand au fost cuceriti de Caesar, galii i-au trimis acestuia un cocos batran, iar bucatarul a incercat sa pregateasca o mancare cat mai gustoasa, dand astfel nastere la coq au vin.

A doua legenda are in centru o alta personalitate istorica: Napoleon. Pentru ca proprietarul hanului nu era pregatit sa primeasca un asemenea oaspete, si neavand la indemana decat un cocos batran si niste vin ieftin, acesta a iesit din incurcatura folosind bautura alaturi de cateva legume si ierburi aromate pentru a obtine un sos care sa fragezeasca carnea, dand nastere astfel celebrului coq au vin.

In 1864 a aparut o reteta asemanatoare, pui in vin alb, dar prima documentare a retetei de coq au vin s-a facut abia la inceputul secolului XX, de catre Edmond Richardin. Acesta a publicat reteta in cartea sa, Arta de a manca bine, declarand ca a mancat pentru prima data coq au vin la un han din Puy-de-Dome, Auvergne, iar proprietarul i-ar fi spus ca reteta dateaza din secolul XVI. Popularitatea preparatului frantuzesc a crescut si s-a raspandit dincolo de Europa odata cu publicarea retetei in cartea Juliei Child, Mastering the Art of French Cooking, in 1961.

Desi nu se stie exact unde si cand a aparut acest fel de mancare, coq au vin este de obicei asociat cu regiunea Burgundia, unde se regaseste in meniul oricarui restaurant. In prezent exista nenumarate retete de coq au vin.Va prezentam varianta pe care Ana a incercat-o in maratonul culinar dedicat Juliei Child:reteta coq au vin