Sursa foto: Delicious Europe

Georgienilor le place sa petreaca timpul liber impreuna si sa sarbatoreasca, sa gateasca mancaruri usoare, sa bea vin (Georgia este cea mai veche regiune producatoare de vin si aici exista peste 500 de soiuri de struguri).

Exista o frumoasa legenda conform careia, atunci cand Dumnezeu a impartit popoarelor pamanturile pe care sa le stapaneasca, georgienii petreceau de zor, asa ca atunci cand au ajuns era deja prea tarziu. Oamenii i-au spus ca petrecerea era data pentru a celebra frumusetea lumii si pentru a-i multumi lui Dumnezeu ca a creat-o. Creatorul a fost impresionat de cele auzite, insa pentru ca deja impartise lumea si nu mai ramasese decat un loc pe care il pastrase pentru El, hotaraste sa il lase georgienilor. Astfel, oamenii se mandresc ca locuiesc in cel mai frumos loc de pe pamant.

Georgienii au si o legenda legata de modul in care a aparut bucataria lor. Se spune ca odihnindu-se dupa ce a creat lumea, Dumnezeu s-a impiedicat de muntii Caucaz si i-a cazut un platou cu bunatati, ce au dat nastere bucatariei georgiene.

Va prezentam azi Chakhokhbili, o mancare traditionala ce nu lipseste din meniurile restaurantelor cu specific georgian. Gatit initial din fazan, Chakhokhbili se prepara acum din orice carne de pasare, dar varianta cel mai des intalnita este cu pui. Chakhokhbili este un fel de tocanita cu mirodenii si sos de rosii iar secretul consta in prospetimea ingredientelor.

Numele preparatului provine de la khokhobi care in georgiana inseamna fazan. In privinta originii, nu se stie exact cand a aparut, se spune insa ca reteta ar fi fost inventata pe vremea Argonautilor.

Chakhokhbili se serveste cu legume proaspete si pita iar pentru a accentua gustul puteti alatura un vin alb sec sau demidulce.

Ingrediente:

  • 1 pui dezosat si portionat (se pot folosi si doar anumite parti: piept/ copane)
  • 4 cepe medii, taiate pestisori
  • 75 gr unt
  • 6-7 rosii mari decojite si taiate cubulete
  • 1 frunza de dafin
  • 3 catei de usturoi, curatati si taiati marunt
  • ½ ceasca (sau dupa gust) amestec de ierburi (menta, busuioc, tarhon, patrunjel, frunze de telina, coriandru) taiate marunt
  • Sare
  • Piper
  • Paprika

Bucatile de carne se pun intr-o tigaie mare, fara grasime sau apa, si se lasa la foc mic, acoperite, 5-10 minute. Se pune deoparte zeama obtinuta de la carne. Se pune din nou carnea pe foc, neacoperita de aceasta data, pana cand devine aurie, adaugand din cand in cand putina zeama, pentru a nu se lipi.

Separat, se prajeste ceapa in unt pana devine aurie; se toarna restul de zeama de carne (daca nu a mai ramas, se toarna putina apa). Se toarna ceapa si zeama peste carne, se adauga rosiile si frunza de dafin. Se lasa mancarea 30 de minute la foc mediu, acoperita, amestecand din cand in cand. Se ia de pe foc, se adauga usturoiul, ierburile, sarea, piperul si paprika si se lasa la foc minim inca 5 minute.

Pofta mare!