Bûche de Noël este un fel de rulada cu crema de cacao sau cafea, ceea ce face interesant acest desert este aspectul sau, chiar seamana cu o buturuga, crema de deasupra fiind aranjata cu furculita, in asa fel incat sa semene cu scoarta unui copac, iar in interior amestecul de blat si crema aminteste de inelele din trunchiul copacului care determina varsta. De multe ori prajitura este ornata cu zahar pudra, care simbolizeaza zapada, cu fructe de padure sau cu ciupercute facute din compozitie de bezea sau din martipan.

Si mai intersanta insa este povestea acestei prajituri, pe care v-o impartasim in randurile ce urmeaza.

Se spune ca reteta apartine cofetarilor parizieni, care au avut ca sursa de inspiratie bustenii care ardeau in sobe in ajunul Craciunului. Inainte de Bûche de Noël, prajiturile pregatite in aceasta perioada erau briosele si painicile cu fructe. Aceasta varianta plaseaza aparitia prajiturii in jurul anului 1870.

O alta varianta insa ne intoarce mai mult in timp. Pentru ca Napoleon Bonaparte ar fi interzis aprinderea focului in sobe iarna, crezand ca astfel va preveni extinderea bolilor ( se credea ca frigul raspandeste bolile si inchiderea sobelor ar fi facut ca aerul rece sa nu patrunda in casa), populatia a gasit un mod in care sa inlocuiasca petrecerea timpului liber la gura sobei, dand nastere astfel desertului Bûche de Noël. Prajitura a devenit astfel simbol al familiei reunite care petrece timp impreuna, povestind sau sarbatorind.

Bûche de Noël este asociata si cu traditia celtica a sarbatoririi solstitiului de iarna, cand celtii luau trunchiuri mari de copaci si le ardeau, celebrand reinvierea soarelui si multumind pentru caldura pe care o aduce. Erau folositi anumiti copaci care se credea ca aveau puteri magice: cires, fag, stejar, ulm. Cu timpul biserica catolica a catalogat obiceiul drept pagan asa ca in Evul Mediu traditia a fost adaptata, cel mai tanar si cel mai batran membru al familiei alegeau un trunchi de copac pe care il impodobeau cu funde, il carau pana la soba, si faceau un foc care ardea toata noaptea, in ziua urmatoare strangand cenusa rezultata, care era folosita apoi tot timpul anului, crezandu-se ca are proprietati vindecatoare si ca protejeaza gospodaria de spiritele rele.

Odata cu micsoarea sobelor sau chiar cu disparitia lor, obiceiul a inceput sa se piarda, unele familii inlocuind bustenii cu crengute sau bucati mici din trunchiul copacilor, pe care le asezau in mijlocul mesei, inconjurate de dulciuri, cu care erau serviti musafirii.

Prima reteta de Bûche de Noël publicata intr-o carte de bucate dateaza insa de la sfarsitul secolului XIX. Prajitura este populara si in Quebec si Belgia si exista chiar si o varianta de inghetata Bûche de Noël.

Este un desert care poate fi usor adaptat, schimband crema folosita si modul in care este decorata prajitura, tocmai de aceea bucatarii din numeroase restaurante isi dovedesc maiestria improvizand fel de fel de variante.

Ingrediente:

  • 100 gr faina
  • 100 gr zahar
  • 5 oua
  • 1 esenta de vanilie

Crema:

  • 100 gr zahar pudra
  • ½ ceasca apa
  • 3 galbenusuri
  • 250 gr unt la temperatura camerei
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 2 ml extras de cafea sau esenta de migdale
  • Optional: 2 lingurite cacao

Se bat 4 galbenusuri cu zaharul si cu esenta de vanilie, pana cand au o consistenta cremoasa. Se adauga un ou intreg, se amesteca bine cateva minute. Se adauga faina in ploaie.

Separat se bat albusurile spuma, apoi se incorporeaza usor peste crema de galbenusuri. Se pune hartia de copt in tava, se unge cu unt si se toarna compozitia. Se coace la o temperatura de 2000 C timp de 10 minute. Se lasa sa se raceasca in cuptor.

Crema:

Se pune apa pe foc, se toarna zaharul si se lasa sa se dizolve. Se toarna siropul cald peste galbenusuri si se amesteca energic cu telul, pana cand siropul se raceste. Se adauga untul moale si se freaca pana se obtine o crema omogena. Se imparte crema in doua. Intr-o parte se toarna esenta de cafea sau de migdale (se pot adauga si cele doua lingurite de cacao,pentru a da culoare cremei), in cealalta ciocolata care se topeste cu putina apa la bain-marie.

Se intinde crema cu esenta de cafea peste aluat, se ruleaza aluatul pe lungime, se acopera rulada cu crema de ciocolata si cu o furculita se traseaza linii care sa imite scoarta copacului.

Se lasa la rece.

Pofta buna!