Nu se stie exact originea acesteia, multe tari disputandu-si siroposul si parfumatul desert. Se spune ca ar fi luat nastere in Mesopotamia antica iar o reteta aproximativa, datand din anul 1330, a fost gasita intr-o carte de bucate chinezesti. Cei mai multi insa sunt de parere ca baclavaua a fost inventata de catre turci iar forma ei actuala a fost creata in bucatariile palatului Topkapi.

In a cincisprezecea zi a Ramadanului, sultanul impartea baclava soldatilor in cadrul unei procesiuni denumite Baklava Alayı. Baclavaua era un desert rezervat celor bogati. Exista chiar si o expresie folosita de cei saraci : „Nu sunt destul de bogat incat sa mananc baclava si borek in fiecare zi”.

Desertul preferat al celor de la palat, se credea ca baclavaua ar avea proprietati afrodisiace, datorita ingredientelor principale, mierea si fisticul (considerate a fi afrodisiace, daca erau consumate regulat) precum si a condimentelor ce erau adaugate: scortisoara (afrodisiac pentru femei), cardamonul (pentru barbati) sau cuisoare (pentru ambele sexe).

Se spune ca orasul Gaziantep, din sudestul Turciei, in apropiere de granita cu Siria, ar fi locul unde ar fi aparut acest desert si ca aici poti manca cea mai buna baclava. De altfel Gaziantep este recunoscut pentru gustul deosebit al mancarurilor de aici, diferit de cele din restul Turciei. Pentru a vinde mai bine produsul, multi comercianti afirma ca sunt din Gaziantep (desigur, tactica de vanzare ne este cunoscuta, daca stam sa ne gandim la merele de Voinesti, branza de la sibieni, carnatii de Plescoi etc).

In prezent exista nenumarate tipuri de baclava, fiecare tara si regiune adaptand reteta la specificul locului respectiv. Peste tot insa aluatul fraged in multe straturi (cunoscut ca phyllo sau filo), presarat cu nuci si fistic si indulcit cu sirop sta la baza prepararii desertului.

Ingrediente:

  • 500 gr (24 foi) aluat filo (se gaseste in magazinele turcesti sau hypermarketuri. Se poate inlocui cu foi de placinta obisnuite)
  • 1 ceasca unt topit
  • 3 cesti nuci si/sau migdale/fistic maruntite
  • 1 lingurita scortisoara
  • ½ lingurita cuisoare macinate
  • ½ ceasca zahar

Sirop

  • 2 cesti zahar
  • 2 cesti apa
  • 1 lingurita apa flori de portocale
  • 1 lingurita apa de trandafiri
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • ¼ lingurita cuisoare macinate
  • ½ lingurita scortisoara sau un baton de scortisoara

Se amesteca nucile cu o o jumatate de ceasca de zahar, 1 lingurita scortisoara si ½ lingurita cuisoare.

Se unge o forma cu unt. Se folosesc 3 straturi de aluat si 2 de umplutura. Se pun 8 foi de aluat in tava, fiecare se unge bine cu unt, peste cele 8 foi se adauga jumatate din compozitia de nuci, se intind inca 8 foi (fiecare se unge cu unt), se adauga ultimul strat de nuci si inca 8 foi de aluat, neuitand ca fiecare foaie sa fie unsa cu unt. Se toarna untul ramas peste aluat. Se taie in forma de romburi. Se coace la 180 0 C timp de 30-40 de minute.

Pentru pregatirea siropului se pun apa si zaharul intr-o craticioara, la foc mediu. Se amesteca pana cand zaharul se dizolva. Se adauga zeama de lamaie si se mai lasa pe foc inca 10 minute, pana cand siropul incepe sa se ingroase. Se adauga cuisoarele, scortisoara, apa de flori de portocal si apa de trandafiri si se ia de pe foc. Se lasa la racit. Se toarna siropul peste baclavaua calda care se lasa sa se patrunda cateva ore, inainte de a fi servita.

Pofta buna!