Aligot isi are originea in regiunea L’Aubrac din Franta iar ingredientele principale sunt cartofii si o branza speciala, Tomme de Laguiole sau Tomme d'Auvergne, acestora adaugandu-se usturoi, smantana si unt. Imaginati-va un piure in care cantitatea de branza are jumatate din cantitatea pe care o au cartofii. In loc de Tomme, se pot folosi alte tipuri de branza precum mozzarella, cantal, cheddar. De obicei aligot se serveste alaturi de carnati sau friptura de porc. Pentru chef-i acest preparat este o ocazie de a-si etala creativitatea si talentul, existand nenumarate retete de aligot.

Ca in cazul multor mancaruri pe care le-am prezentat pana acum, si in spatele acesteia se afla o legenda. Se spune ca aligot isi are originea in Franta anului 590. Regele Eulalius, care domnea peste Auvergne, o regiune din centrul Frantei, avand o altercatie cu sotia lui si nereusind sa ajunga la o intelegere, a apelat la episcopii de Auvergne, Rouergue si Gévaudan. Cei trei au decis sa se intalneasca in Aubrac; pentru ca timpul trecea si nu reuseau sa gaseasca o solutie, si pentru ca erau infometati, episcopii se hotarasc sa ia masa. Deoarece credeau ca vor rezolva problema mult mai repede, fiecare avea destul de putina mancare: episcopul de Auvergne adusese cartofi, cel de Rouergue branza tomme, unt si lapte, iar episcopul de Gévaudan sare si usturoi. Cei trei au rugat apoi un cioban sa improvizeze o mancare cu aceste ingrediente iar rezultatul a fost mai mult decat apreciat.

Pentru ca avea o consistenta elastica, data de branza tomme si pentru ca pe lista de ingrediente era si usturoiul, cei trei au numit mancarea Ailligot, amestecand cuvintele ail (usturoi) si ligoter (a lega), de atunci numele preparatului suferind schimbari nesemnificative.

In 1238 a fost ridicat un monument de 30 de kg, Crucea Celor Trei Episcopi, de catre calugarii din manastirea Dômerie d'Aubrac, pentru a comemora intalnirea celor trei. Din pacate in 1990 crucea a fost furata, in prezent fiind inlocuita cu o copie.

Se spune ca aligot a devenit popular deoarece era servit de catre calugari pelerinilor ce calatoreau de la via Podiensis spre Santiago de Compostela. Odata intorsi acasa, pelerinii aduceau cu ei reteta de aligot.

Dupa cum veti vedea, reteta este extrem de simplu de preparat.

Ingrediente (4 persoane):

  • 1 kg cartofi
  • 400 gr branza tomme (o puteti inlocui cu branza cheddar/mozzarella/cantal)
  • 1-2 catei de usturoi
  • 100 gr unt
  • 15 cl smantana
  • Sare
  • Piper

Se curata si se zdrobeste usturoiul. Cartofii se curata, se spala si se fierb in apa. Se taie in felii subtiri branza. Cand cartofii sunt gata se prepara ca pentru piure. Se adauga untul, apoi smantana. Se amesteca bine apoi se adauga usturoiul, sarea si piperul. Se pune amestecul pe aragaz la foc mic si se adauga treptat branza feliata, amestecand din cand in cand in aceeasi directie si uneori de jos in sus. Aligot este gata cand capata o consistenta oarecum fluida, asemanatoare branzei fondue.

Pofta mare!

Sursa foto: Mimi Thorisson