Gazpacho este o supa rece obtinuta din paine, ulei de masline, otet si legume crude. Rosiile, castravetii, ardeii grasi, ceapa si usturoiul sunt ingredientele principale pe care le folosesc locuitorii Peninsulei Iberice pentru a obtine acest fel de mancare simplu si racoritor, desi compozitia difera in functie de zona.

Originea lui este usor incerta, insa cercetatorii cred ca provine din Andaluzia, acolo unde atat legumele proaspete cat si uleiul de masline se gasesc din plin. Ei considera ca taranii din zona de sud a Spaniei se bucura de secole de gustul intens al rosiilor si ca tot ei sunt cei care au raspandit gazpacho pe tot teritoriul tarii.

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare iberice in intreaga lume si are o istorie interesanta.

Evolutia supei traditionale

De la inceputurile timide in care gospodinele il pregateau si pana acum, gazpacho a suferit cateva modificari. El a fost servit deopotriva cald si rece si a purtat nume diverse, printre care ajoblanco si salmorejo.

Specialistii spun ca rosiile s-au transformat in ingredientul principal al acestui fel de mancare abia in secolul al XIX-lea si ca pana atunci, se numea gazpacho orice supa sau ciorba obtinuta din paine, ulei, otet, sare si alte ingrediente.

Din trecut, in prezent

De indata ce au inceput sa fie notabile rezultatele turismului, gazpacho a capatat o popularitate de nedescris in intreaga lume. Mai mult decat atat, pe masura ce tehnologia avansa, bucatarii au putut sa stabileasca o temperatura optima la care sa pastreze supa si sa toace ingredientele mult mai fin si mai usor.

Varietati de gazpacho

Cel mai popular gazpacho este cel andaluz. Considerat un soi de amestec intre ciorba si salata, el se serveste de multe ori ca suc in zilele calduroase de vara. Gazpacho se mai prepara si in Castilla, unde locuitorii prefera sa-l serveasca mai fierbinte, in iernile dure si uscate.

In La Mancha, gustarea contine si carne de vanat sau de pui. Nu in ultimul rand, exista gazpacho procesat si comercializat in marile magazine si supermarket-uri. Acesta se gaseste la cutie, asemenea oricarui alt suc, si este considerat un aliment reconfortant pentru cei care nu se aventureaza in bucatarie in zilele de vara.

Ce beneficii are consumul acestui aliment asupra organismului?

Intrebarea e “Ce beneficii nu are?”. Avand in vedere ca ingredientele nu se fierb, nu se coc si nici nu se prajesc, ele isi pastreaza toti nutrientii. Cei care il consuma vor avea un aport mare de vitamina A, C, E, hidrati de carbon, minerale, fibre si antioxidanti in organism.

Consumul regulat de gazpacho diminueaza aparitia cancerului si satisface pofta de ceva bun si racoritor. Ole!