Cuvantul care poarta numele acestui tip de gastronomie provine din limba franceza si s-a referit, mai intai, la oameni. Aceia care detineau vaste cunostinte despre mancare si vinuri si le puteau aprecia ca atare se numeau gourmet. Ei intrau, dintr-un anumit punct de vedere, in contradictie cu gurmanzii, care nu apreciau continutul bucatelor, ci pur si simplu le mancau in cantitati mari.

Acum, bucataria in stil gourmet inseamna a pregati si a manca alimentele nu doar pentru a satisface o nevoie de baza a omului, ci pentru a gasi acele arome rafinate si extraordinare care iti lasa gura apa. Cei care adopta acest stil isi rezerva timp pentru a se cultiva, a afla cat mai multe informatii despre alimente si bauturi si pentru a invata sa le pregateasca asemenea bucatarilor experimentati.

Cum se pregatesc alimentele in stil gourmet?

Mancarea se serveste in portii mici. Alimentele din farfurie sunt alese datorita modului in care se imbina aromele lor, insa ele sunt taiate in bucatele mici, care sa nu aglomereze nici farfuria, nici stomacul. Mai mult decat atat, felurile de mancare gourmet sunt cunoscute pentru unicitatea si pretiozitatea lor.

Ce mancare se incadreaza in aceasta categorie?

O parte dintre cele mai cunoscute alimente sunt foie gras, pate, caviar, escargot, trufe si anumite soiuri speciale de branza. Cu toate acestea insa, orice aliment poate deveni gourmet atata timp cat este unic si special.

Ce nu inseamna mancarea gourmet?

Cei mai multi cred ca aceasta gastronomie se adreseaza cu precadere oamenilor extrem de bogati. Chiar daca la inceput lucrurile stateau asa, recent industria mancarii a inceput sa scada pretul delicateselor si sa le faca accesibile publicului larg.