1. Inainte de a-l folosi, trebuie sa il speli. Foloseste apa foarte fierbinte si detergent de vase pentru a spala ceaunul inainte de a-l folosi pentru prima data. Usuca-l si sterge-l bine cu o carpa moale. Este recomandat sa-l speli manual de fiecare data cand poti si sa eviti sa-l pui in masina de spalat vase.

 

2. Il poti folosi pe orice fel de suprafata incalzita. Fie ca vorbim despre o plita pe gaz sau una pe inductie, trebuie sa stii ca ceaunul poate fi folosit pe oricare dintre ele. La fel de bine il poti folosi chiar si pe un gratar pe carbuni. Trebuie doar sa ai grija ca temperatura atinsa sa nu fie foarte mare.

 

3. Evita sa-l folosesti la temperaturi foarte inalte. Astfel de ceaune sunt perfecte pentru fierberea legumelor si a carnurilor, dar si pentru prepararea sosurilor si a tocanitelor slow cooked. Totusi, este de preferat sa eviti gatirea la temperaturi foarte mari pentru ca mancarea se va lipi rapid de suprafata vasului si cel mai probabil se va arde.

 

4. Vasul pastreaza foarte bine mancarea rece. Ceaunul olandez este un conductor foarte bun de caldura (pastreaza mancarea calda pentru un timp indelungat), dar la fel de bine pastreaza si alimentele reci. Poate fi excelent pentru pastrarea salatelor reci si a deserturilor. De asemenea, poti depozita mancarea gatita la frigider chiar in vasul in care ai gatit-o, dupa ce aceasta s-a racit. Trebuie doar sa ai grija ca atunci cand il scoti de la rece, sa nu il pui direct pe aragaz. Schimbarea brusca de temperatura poate cauza craparea suprafetei vasului.

 

5. Foloseste intotdeauna ulei! Nu uita sa folosesti ulei sau unt de fiecare data cand gatesti in ceaunul de fonta. Daca vei incearca sa gatesti alimentele fara ulei, unt sau un lichid (apa in cazul fierberii) mancarea se va arde imediat.

 

6. Este perfect pentru marinare. Ceaunul din fonta este o varianta excelenta pentru marinarea indelungata a carnurilor crude.

 

7. Ai grija sa nu il zgarii. Pentru gatirea alimentelor in acest vas, foloseste doar vase de lemn sau silicon. De asemenea, atunci cand il cureti, ai grija sa folosesti bureti sau carpe moi pentru a evita zgarierea suprafetei sale.