Mitul 1: Sushi este peste crud
Nimic nu poate fi mai fals. Pestele crud este doar un element al sushi-ului, iar unele dintre preparate nici nu au acest tip de proteina in compozitie, fiind total vegetariene. Variatia cu peste crud se numeste de fapt sashimi, celelalte fiind compuse, de obicei, din orez, foi de alge uscate si proteina, fie ea ton, somon sau tipar.

Mitul 2: Este obligatoriu sa folosesti sos de soia cand mananci sushi
Fals. O asemenea greseala poate distruge  o intreaga masa, dat fiind faptul ca sosul de soia este mult prea puternic pentru multe dintre ingredientele folosite in sushi. Sosul care este servit de obicei in restaurante se numeste nikiri, care combina sosul de soia cu supa, sake si condimente -  fiecare bucatar are propria lui reteta. Adevarul este ca si acest nikiri este recomandat doar atunci cand servesti sashimi pentru ca atunci nu exista pericolul sa mascheze toate celelalte gusturi.

Mitul 3: Intotdeauna trebuie sa adaugi wasabi
Wasabi este un ingredient cu o aroma foarte puternica, care poate eclipsa toate celelalte preparate.  Unii chefi japonezi considera gestul de a adauga mai mult wasabi ca fiind o insulta, deoarece ei au pus deja cantitatea necesara in timpul prepararii.

Mitul 4: Tonul de culoare roz este cel mai proaspat
Din pacate, in ziua de astazi, aceasta regula nu mai poate fi aplicata. Exista numeroase metode prin care carnea de peste poate reveni la o culoare sanatoasa, una dintre acestea fiind afumarea cu dioxid de carbon. Desi nu este un procedeu practicat in restaurantele renumite, in celelalte nu poate fi garantata calitatea pestelui prin simpla observare a culorii.

Mitul 5: Ghimbirul este o garnitura pentru sushi
Ghimbirul murat care acompaniaza sushi-ul nu a fost de fapt conceput ca o garnitura, ci pentru a curata cerul gurii dupa fiecare fel. Dat fiind faptul ca o masa de sushi contine mai multe tipuri de peste, ghimbirul are rolul de a relaxa papilele gustative, putand fi comparat cu serbetul din bucataria europeana.

Mitul 6: Sushi trebuie intotdeauna acompaniat de sake
Desi obiceiul de a bea sake cu fiecare preparat castiga teren, traditional, sushi-ul se bea cu bere. De aceea, in restaurantele specifice intai se servesc aperitive si salate, tocmai pentru ca cei de la masa sa poata bea putin sake.