Timp preparare:
< 1h
Dificultate:
usor
Bucatarie:
Italiana
Metoda de preparare

Pe masa de lucru distribuim faina impreuna cu praful de cacao si sarea sub forma unei fantani. Adaugam in mijloc ouale si incepem sa framantam. Daca e nevoie adaugati putina apa. Trebuie sa rezulte un aluat omogen, catifelat. Punem aluatul obtinut intr-un prosop de bucatarie usor umed si il lasam sa odihneasca pentru circa 30 minute - 1 ora intr-un loc racoros.
Dupa acest timp, intindem aluatul cu facaletul sau cu masina de intins pasta (in acest caz treceti de mai multe ori aluatul prin masina pentru a-i da elasticitate). Trebuie sa obtineti un aluat cu o grosime de circa 1 mm. Distribuiti putina faina deasupra paturii obtinute, rulati-o si taiati la o largime de 1,5 cm - 2 cm. Desfaceti pappardellele obtinute si distribuiti-le pe masa de lucru cu putina faina.

Intr-o oala puneti apa la fiert si cand incepe sa fiarba adaugati sare mare si pappardellele. In 2-3 minute sunt fierte.
Intre timp intr-o tigaie puneti gorgonzola cu laptele la foc mic si amestecati pana ce obtineti o crema. Taiati nucile marunt (le puteti macina si marunt de tot daca vreti un sos mai cremos sau le puteti lasa mai mari daca vreti sa aveti o parte crocanta in farfurie - eu am ales aceasta varianta) si le adaugati la sosul de gorgonzola. Sarati si piperati – eu de obicei in sosul de gorgonzola nu mai adaug sare pentru ca mi se pare destul de sarata aceasta branza.  Scurgeti pastele, tinand deoparte 1 polonic - 2 din apa in care au fiert. Amestecati pastele cu sosul de gorgonzola si apa in care au fiert pastele. Aceasta apa ajuta sa nu obtinem un preparat prea uscat. Pastele au tendinta de a absoarbe sosul si daca nu adaugam apa, pierdem cremozitatea preparatului. Saltati pastele si serviti.