Radacinile de ghimbir au si o serie de efecte terapeutice, fiind recomandate in cazuri de raceala, indigestie si chiar artrita.

Radacina de ghimbir cuprinde 12% vitamina B6, tot atat magneziu, 9% potasiu, 6% vitamina C, 5% fosfor si 4% zinc. O suta de grame de ghimbir cuprind 80 kcal si 1,7 g de zaharuri. Se consuma sub forma proaspata, uscat si transformat in pudra, fiert, prajit, murat, confiat, precum si sub forma de suc obtinut prin stoarcerea ghimbirului proaspat.

Ghimbirul, mirodenia Indiei

In bucatarie, ghimbirul poate fi adaugat in diverse amestecuri de legume, inclusiv in salate, ca si condiment in supe ori peste carnea gatita la gratar sau in cuptor. Poate da o nota interesanta oricarui smoothie din banane, capsuni sau afine. Ghimbirul poate fi marinat in otet de mere, daca este taiat in felii foarte subtiri, apoi lasat la rece circa 72 de ore.

Ghimbirul este o mirodenie extrem de folosita in bucataria indiana. Una din pastele de baza pentru multe mancaruri se numeste Allam Velluli Mudda si este facuta din ghimbir si usturoi. Pentru efect gastronomic maxim, cele doua componente trebuie zdrobite si amestecate proaspete.

Pentru uzul medicinal, ghimbirul este folosit, de multe ori, sub forma de ceaiuri. Acestea pot fi doar din ghimbir sau in combinatie cu alte plante, precum macese, coriandru, mere, flori de hibiscus si coji de lamai verzi. Conform doctorulzilei.ro, consumul de ghimbir intareste sistemul imunitar datorita cantitatii mari de antioxidanti, iar o ceasca de ceai de ghimbir bauta zilnic poate reduce riscul de accident cerebral vascular datorita substantelor active ce blocheaza depozitarea grasimilor pe artere si reduc nivelul colesterolului rau. In combinatie cu cafeaua arabica sau ceaiul verde, ghimbirul poate ajuta in curele de slabire.

Ghimbirul are si proprietati antiinflamatorii, intrucat contine ''gingerol'', consumul regulat ajutand pe cei afectati de artrita, fara efecte secundare. In acest sens, un amestec de pudra de ghimbir cu cateva picaturi de ricin poate fi folosit ca tratament extern, prin masarea zonei dureroase. De altfel, gingerolul, prin efectele stimulative pe care le are, recomanda ghimbirul si ca afrodisiac.

Ceaiul de ghimbir combinat cu scortisoara poate ameliora durerea de gat. Se pare ca planta este benefica si in procesul digestiv si, desi pe de o parte poate creste pofta de mancare, pe de alta accelereaza arderile din organism. Unele surse, precum prodieta.ro, sustin ca ghimbirul este eficient in prevenirea simptomelor raului de miscare si a raului de mare. Este eficient si in tratamentul naturist al migrenelor.

In medicina populara se spune ca ghimbirul are proprietati anti-cancerigene, iar un studiu efectuat de American Cancer Society a aratat ca, cel putin la animale, acesta are anumite efecte in incetinirea sau prevenirea tumorilor. Rezultate si mai concludente au demonstrat ca ghimbirul poate combate greata cauzata de chimioterapie.

Desi, in general, consumul de ghimbir nu are contra-indicatii, in cantitati exagerate, pe termen lung, poate dauna celor afectati de ulcer sau celor care au pietre la fiere.