Doar semintele imbracate intr-un invelis carnos si zemos se consuma de la acest fruct, iar intr-o rodie medie vei gasi in jur de cateva sute de seminte. Efortul depus pentru scoaterea lor la lumina va fi recompensat cu un bol plin de seminte suculente pe care le poti adauga in salate, deserturi, sosuri sau alte retete care iti plac.

Seminte mici, putere mare

Rodia este un fruct cu putine calorii, multe fibre, vitamine si antioxidanti care previn aparitia mai multor boli. O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic, vitaminele A si E si are de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu. Desi este un fruct cultivat de mii de ani, abia recent oamenii de stiinta i-au studiat puterile si efectele benefice asupra sanatatii.

Rodia protejeaza inima, arata un studiu israelian publicat in 2004 in revista "Clinical Nutrition". In plus, aceeasi cercetare sublinia ca rodiile nu numai ca previn aparitia bolilor cardiovasculare, dar ar putea chiar remedia arteroscleroza. Rodiile previn si trateaza diferite tipuri de cancer (de san, plamani, piele si prostata). Rodiile sunt indicate diabeticilor pentru ca reduc nivelul glicemiei in sange si sunt recomandate pentru ca protejeaza pielea de efectele daunatoare ale razelor ultraviolete.

Cum alegi o rodie buna?

Toate iti fac cu ochiul, dar cand alegi ai grija sa fie grea in palma, colorata puternic si cu o coaja fara zgarieturi. Se pastreaza bine la frigider chiar si o luna, dar este recomandat sa o consumi cat mai repede pentru a savura gustul bun.

Curatatul unei rodii nu pare o treaba usoara, dar noi avem un truc pentru tine. Am aflat ca exista o metoda care nu lasa pete in bucatarie. O gasesti aici!

Oricat de mult ti-ar placea sucul de rodie trebuie sa il consumi cu masura atunci cand urmezi un tratament medicamentos pentru ca numerosii antioxidanti pe care ii contine pot influenta metabolizarea substantelor active din medicamente. Este un sfat pe care trebuie sa il urmeze mai ales cei care iau pastille pentru reglarea tensiunii arteriale.