Un studiu recent, care a durat 16 ani si a inclus peste 900.000 de participanti, a stabilit ca subiectii obezi au un risc mai mare de a fi diagnosticati si de a deceda din cauza unui anumit tip de cancer, comparativ cu subiectii normoponderali. Acest studiu a concluzionat ca obezitatea este cauza mortalitatii a 20% dintre femeile care sufera de o afectiune oncologica si a 14% dintre barbatii bolnavi de cancer.

Potrivit nutritionistului Lygia Alexandrescu, excesul ponderal poate afecta functionarea sistemului imunitar si duce la aparitia sindromului inflamator (asociat cu riscul crescut al aparitiei cancerului); nivelul anumitor hormoni, cum ar fi insulina, hormonii androgeni si estrogeni, factori care regleaza cresterea celulara, cum ar fi IGF-1; secretarea excesiva de leptine si proliferarea celulara necontrolata.

"Momentul la care incepe cresterea ponderala este important, astfel ca adolescentele supraponderale au risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian inainte de menopauza comparativ cu cele normoponderale. De asemenea, din cauza prezentei excesului de tesut adipos, femeile supraponderale au niveluri de estrogen crescute si astfel un risc crescut al aparitiei tumorilor mamare dependente de estrogen", a declarat, pentru AGERPRES, nutritionistul.

Potrivit acesteia, in cazul barbatilor, s-a observat ca un indice de masa corporala ridicat este asociat cu o crestere a riscului aparitiei cancerului colorectal.

Lygia Alexandrescu a sustinut ca distributia tesutului adipos este un factor important si s-a observat ca depunerile adipoase abdominale sunt puternic legate de riscul aparitiei cancerului colorectal.

"Scaderea ponderala intentionata cu ajutorul dietoterapiei echilibrate, cu o dieta bogata in fibre alimentare, enzime, antioxidanti proveniti din fructe si legume autohtone crude, proteine de calitate superioara (peste, carne de curcan, ou) si grasimi vegetale mononesaturate (furnizate de nuci, migdale, avocado, cacao bio), precum si printr-o hidratare corecta si completa conduce la diminuarea drastica a riscului de aparitie a cancerului", a mai aratat nutritionistul.