Unilever Food Solutions a desfasurat un studiu pe un esantion de bucatari din intreaga lume, pentru a surprinde atitudinile acestora fata de mancarea sanatoasa. Statisticile globale arata in felul urmator: 

  • Pentru 82% dintre bucatari, sanatatea e un factor important in conceperea meniurilor
  • Intrebati care sunt responsabilitatile lor cheie, bucatarii au numit in primul rand oferirea de mancare gustoasa, apoi calitate pentru bani, preparate satioase si rezolvarea problemei obezitatii. 
  • 99% dintre bucatari declara ca meniurile lor includ cel putin cateva optiuni sanatoase, iar cei mai multi dintre bucatari le asigura pentru oaspetii lor deoarece cred ca sanatatea este un aspect important pentru clienti 
  • 33% dintre bucatari spun ca in meniuri sunt atat de putine feluri de mancare sanatoase pentru ca interesul clientilor este foarte slab in acest sens, insa 66% dintre clienti declara ca ei cauta in meniuri optiunile sanatoase 
  • Numai 42% dintre bucatarii care au participat la studiu au fost pregatiti formal sa gateasca feluri de mancare sanatoase (cei mai multi dintre ei fiind in Polonia si Rusia) 

Cand vine vorba de oferirea de optiuni sanatoase, bucatarii ar trebui sa inteleaga mai bine nevoile si perceptiile oaspetilor lor: ei subestimeaza interesul clientilor pentru mancarea sanatoasa din meniuri - numai jumatatate dintre clienti sunt multumiti de oferta de preparate echilibrate din restaurante. Pentru cei nemultumiti, bucatarii nu trebuie sa conceapa retete complet noi, ci pot schimba modul in care sunt prezentate felurile de mancare sanatoase in meniuri si pot aduce mici schimbari mancarurilor mai putin echilibrate. 

 “Cele mai frecvente greseli se fac insa in ceea ce priveste marimea portiilor sau a combinarii claselor de alimente”, declara Robert Voicu, bucatar Unilever Food Solutions.