Potrivit unui nou studiu publicat in revista Nutrition, consumul de fistic iti va ajusta talia. 60 de adulti de varsta medie, cu risc de diabet si boli de inima, au luat parte la experiment impartiti in doua grupe.

Prima a avut adaugat in dieta zilnica fistic, cosumand din acesta 20% din necesarul de calorii dintr-o zi. Tot din fistic au primit, insa, si o cantitate mai mare de proteine si grasimi bune, scazand astfel consuml de carbohidrati. Cea de-a doua grupa nu a primit fistic si a consumat o dieta bazata in proportie de 60% pe carbohidrati. Dupa 6 luni, persoanele din prima grupa aveau o talie mai subtire cu aproape 2 centrimetri, nivelul colesterolului era mai mic iar glicemia era in scadere.

Secretul fisticului sta in continutul de grasimi monosaturate, care ajuta in reglarea colesterolului si, in plus, stimuleaza eliberarea hormomilor care regleaza glucoza in metabolism si eliberarea insulinei, ambele importante in controlarea nivelului de zahar in sange.

Daca te numarai printre cei care considerau fisticul un inamic al dietei, acum poti sa iti schimbi convingerile. Pe langa studiul publicat in Nutrition mai sunt si altele care ii lauda efectele benefice atunci cand vrei sa slabesti. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, arata ca fisticul poate preveni luarea in greutate odata cu inaintarea in varsta. Asta pentru ca persoanele care obisnuiesc sa manance fructe uleioase (fistic, nuci, alune etc) au si diete mai sanatoase pentru ca inlocuiesc, astfel, gustarile prea sarate sau prea dulci.

In plus, fructele unleioase, sunt un secret pentru viata lunga. Un studiu facut de Universitatea Harvard arata ca pot reduce riscul de deces cu 20%.

Sursa: Prevention