In cadrul studiului, cercetatorii au observat ca femeile carora li s-a cerut sa urmeze o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extravirgin se confruntau cu un risc de imbolnavire de cancer mamar cu 68% mai mic decat cele care au urmat o dieta doar cu continut redus de grasime.

Acest studiu a fost realizat pe un esantion de 4.152 de femei aflate in perioada postmenopauza, sanatoase din punct de vedere clinic si fara antecedente oncologice. Ele au fost impartite in trei grupuri, fiecare dintre grupuri primind cate o dieta diferita. Astfel, unul dintre grupuri a primit o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extravirgin (15% din caloriile zilnice obtinute prin aceasta dieta proveneau direct din uleiul de masline). Un al doilea grup a primit o dieta mediteraneana bogata in nuci, iar pentru cel de-al treilea grup, cel de control, s-a optat pentru mancare obisnuita cu conditia reducerii consumului de grasime. Dupa aproximativ 5 ani, 35 dintre cele 4.152 de femei care au participat la studiu s-au imbolnavit de cancer mamar.

Conform oamenilor de stiinta, femeile din grupul care a respectat dieta mediteraneana bogata in ulei de masline extravirgin s-au confruntat cu cel mai scazut risc de imbolnavire de cancer la san. Cercetatorii au observat o mica scadere a acestui risc si in cazul femeilor care au urmat dieta mediteraneana pe baza de nuci, insa scaderea a fost insuficienta pentru a fi considerata relevanta din punct de vedere statistic (ar fi putut fi rodul intamplarii), conform studiului publicat in ultimul numar al revistei JAMA Internal Medicine.

Dieta mediteraneana contine numerosi ingredienti cu proprietati antitumorale, conform unuia dintre autorii acestui studiu, Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, de la Universitatea din Navarra. In principal uleiul de masline extravirgin este bogat in niste compusi denumiti polifenoli, cu efect anti-cancer demonstrat.

Astfel, cu cat se obtine un procent mai mare de calorii din uleiul de masline extravirgin, in cadrul unei diete, cu atat este mai scazut riscul de imbolnavire de cancer mamar, conform lui Martinez-Gonzalez.

Deocamdata insa cercetatorii nu stiu daca riscul de imbolnavire a scazut doar datorita uleiului de masline extravirgin sau daca a fost vorba de efectul dietei in ansamblul sau.

Dieta mediteraneana, bogata in legume, peste si ulei de masline si saraca in carne si produse lactate, este recunoscuta pentru ca micsoreaza riscurile oncologice si cardiovasculare. Un studiu publicat in 2015 ajungea la concluzia ca acest tip de alimentatie poate reduce si declinul cognitiv asociat varstei inaintate sau anumitor afectiuni neurologice.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE:

Sursa: Agerpres