La acea vreme, au fost descrise prima oara principiile dietei mediteraneene - cea mai de efect inventie gastronomica. Masterchef Patrizia a transpus toate aceste informatii... in retete simple, dar de efect.

Tartar de ton cu avocado. Atat de simplu! Bucatarie italieneasca simplificata la maximum este ideea Patriziei expusa… sus pe tocuri. Asa se cheama si inedita sa carte de bucate, ''Pe tocuri in bucatarie''.

Chef Patrizia Paglieri: “In Bucuresti, majoritatea restaurantelor sunt italiene, aproape depasesc restaurantele romanesti. E o bucatarie usoara. Mi se pare frumos ca un client care a mancat de la tine 15 ani si pleaca cu o carte”.

Pleaca cu o carte, dar cei mai multi indraznesc totusi sa se lege de MASTERCHEF. O intreaba de ce e atat de rea. In 2013, UNESCO a inclus bucataria italieneasca in patrimoniul universal. Iar de atunci studiile i-au confirmat valoarea, dovedita inca din anii ‘60. Pe scurt, tine vasele de sange tinere si protejeaza pe viata pancreasul. Dupa doar 3 luni de dieta mediteranea, ne spune un studiu din 2014, se modifica markerii din singe.

Ulei de masline extravirgin, peste, rosii, fructe zilnic si paine din faina integrala. Branzeuri de capra. Acestea rezuma … patrimoniul universal. Dar si un obicei de consum pe care noi nu il avem in gene:

Dr Cristina Balanescu, nutritionist: “La noi, daca facem vara o salata de rosii, se maninca o jumatate de paine numai sa muiem in sosul de salata. La ei se folosesc bucatele de paine si se mananca cu totul salata, nu doar ca sa muiem painea”.

Pestele, uleiul extravirgin, paine integrala si legumele sunt numite alimente reci. Combinatia impiedica organismul sa se inflameze. Inflamatia acuta e raspunsul la orice agresor din exterior, de pilda virusi. Inflamatia cronica apare la agresori interni. Spre exemplu, colesterolul marit din sange.

Ileana Manduteanu, cercetator: “In situatia in care tipul nostru de iritant persista pentru mai mult timp si organismul nu reuseste sa rezolve aceasta agresiune, atunci apare aceasta inflamatie cronica”.

Peretele vasului de sange intra permanent in contact cu sangele circulant. Acesta contine agresorul denumit colesterol rau sau LDL colesterol. Apare suferinta vasului, care atrage tot din sange leucocite, adica celule de aparare, venite sa repare leziunea. Astfel apare inflamatia. Cum agresorul e permanent in sange, inflamatia va fi, evident, permanenta. Tocmai aceasta inflamatie e redusa prin hrana pe care a apreciat-o inclusiv UNESCO.