Valentin Vasile a lucrat de-a lungul timpului cu vedete precum Maia Morgenstern, Maria Lucia Hohan, Andreea Raicu, Roxana Ionescu, iar in ultimul timp si-a propus sa schimbe radical stilul de viata al romanilor. Conceptul lui, LIMITLESS - Total Body Makeover, este deja o noua moda in materie de sport si dieta, asa ca l-am luat la intrebari pentru a-i afla secretele.

Ai scris o carte, „Stil de viață, nu dieta!”. Care sunt cele mai importante 3 sfaturi pe care le-ai dat acolo?

Cred ca cel mai important sfat e scris chiar pe prima pagina a cartii, un sfat pe care si eu la randul meu il am de la bunicii mei – si anume, ca „orice lucru valoros si sanatos nu poate fi obtinut decat cu efort si consecventa”. As putea spune cu usurinta ca asta este esenta ghidului de slabire „Stil de viata, nu dieta!”. Din punctul meu de vedere asa-numitul „efect yo-yo” nu exista, ci exista doar persoane care dupa ce si-au atins obiectivul s-ar reintors la vechile obiceiuri nutritionale care i-au adus la forma fizica deficitara si sanatatea precara inca din prima faza. Nu ma intelegeti gresit, nu sunt nici pe departe promotorul unor principii precum „nu trebuie sa mai gusti cat vei trai zahar sau vreun alt aliment care iti place, dar care te ingrasa”. Dimpotriva, eu cred cu tarie ca intr-un stil de viata sanatos in care iti mentii rezultatele fitness pe care le-ai si obtinut, dar si in care sanatatea ta sa fie la cote maxime, poti prinde in cantitati rezonabile si mici placeri culinare. Spre exemplu, alimentatia mea e formata undeva la 90% din alimente care sa ma mentina sanatos si fit, iar restul de 10% sunt dedicati gurmanderiilor, unui pahar de vin bun etc.

Celelalte doua cele mai importante sfaturi din carte cred ca sunt ca cei 90% te definesc, asadar important e sa nu lasi proportiile sa se inverseze, si faptul ar trebui sa ne ascultam in permanenta corpul si nu sa incercam sa ii „inchidem gura” cu pastile anti-balonare, anti-constipatie, anti-dureri de cap si, lasati-ma sa spun, pastila anti-stil de viata sanatos.

Cum slabesc femeile vs. cum slabesc barbatii? Care din ei sunt mai motivati?

Femeile slabesc mai des. In programul intensiv de remodelare corporala pe care il coordonez, 80% dintre participanti sunt femei. Preocuparea pentru felul in care arata romanii este inca distribuita inegal intre barbati si femei, ele fiind cu mult mai des cliente ale salilor de fitness. As putea spune chiar ca preocuparea pentru felul in care arata femeile si barbatii este invers proportionala cu metabolismul bazal cu care i-a inzestrat natura. Barbatii sunt inzestrati de la natura cu o masa musculara mai mare, adica cu un motor de ardere a grasimilor ceva mai performant, dar in majoritatea cazurilor si cu o motivatie mai slaba.

Ce greseli trebuie evitate de oamenii care isi doresc sa slabeasca?

Cel mai important lucru care trebuie evitat este de a crede ca slabirea este un obiectiv pe termen scurt sau pe un termen delimitat. Cand spun „termen scurt” ma refer la dietele fanteziste de tipul „10 kilograme in 10 zile”. Daca obiectivul este sa arzi grasimea corporala si nu sa iti auto-canibalizezi masa musculara si sa sfarsesti mai degraba skinny-fat, atunci toate aceste diete ies din discutie. La fel si in cazul in care sanatatea ta este un obiectiv important pentru tine si gandul sa te trezesti cu vreo boala degenerativa, diabet, imbatranire metabolica accelerata nu iti surade. Definim drept skinny-fat persoane normoponderale sau chiar underweight ca indice de masa corporala, dar care au un procent mare de grasime corporala si/sau grasime viscerala. De asemenea, slabirea n-ar trebui sa fie un obiectiv pe un termen de timp limita, ci mai degraba o consecinta fireasca a unui stil de viata corect, in acord cu nevoile de nutrienti si activitate fizica ale corpului tau.

Care sunt principiile pe care se bazeaza programul Limitless?
La Limitless creez conditiile necesare atat de antrenament, cat si de alimentatie, astfel incat sa obtinem cele mai rapide rezultate intr-o perioada de timp, in mod sanatos. Planurile de alimentatie contin o gama larga de alimente, pentru a asigura un spectru cat mai larg de nutrienti. Deficitul caloric nu il cream prin alimentatie, ci prin antrenamente. Programul contine atat antrenamente de grup, intr-un raport de 18 participanti la 2 antrenori, cat si antrenamente individuale pe care fiecare persoana le executa pe cont propriu, pe baza tutorialelor primite anterior pe email. Antrenamentele de grup LIMITLESS împrumută miscari din mai multe tehnici de fitness (MMA, Crossfit, Tabata, Khai bo, Fusion Training, Functional Training, Bulgarian Bag, Military Trainings, Buddy Workouts, Capoeira, TRX etc), fiind structurate în jurul principiului de confuzie musculara. In timpul unui singur antrenament sunt oferiti fiecarei grupe musculare stimuli diferiti, astfel incat fibra musculara sa nu se adapteze la efort si sa livreze continuu maximum de rezultate.


Cum arata un meniu zilnic?

Meniurile zilnice Limitless contin 5 mese in cazul fetelor si 6 in cazul baietilor, iar felurile de mancare de peste zi acopera toate grupele de alimente. Meniurile au continut scazut de carbohidrati, unul moderat de grasimi (spre ex. in program nu sunt recomandate lactatele degresate, si chiar sunt recomandate mai multe specii de pesti grasi) si unul mediu, mediu spre ridicat de proteine.

Spre exemplu, dimineata poate incepe cu un smoothie din superalimente precum kefir, fructe de padure, mai multe tipuri de seminte samd. Cele doua gustari ale zilei sunt de obicei compuse dintr-o portie de oleaginoase crude (nuci si alune), un fruct de sezon sau unul exotic ori o portie de lactate din surse curate. Un exemplu de pranz este o paella din quinoa si fructe de mare, sau o salata dintr-un mix bogat de alimente (legume, carne de curcan, quinoa, legume cu frunze verzi, seminte samd). Ziua se poate incheia cu o salata de linte cu branza de capra sau o portie de fasole verde cu putina branza noua de vaci si cateva nuci sau o portie de somon pescuit cu mix de legume trase la wok pentru barbati. Cina recomandata barbatilor se poate potrivi si fetelor din program, personalizand cantitatile. 

Contact:
Valentin Vasile, valentinvasile.ro
Facebook: LIMITLESS - Total Body Makeover