Ei bine nu! Intr-adevar bucatele romanesti de sarbatori reprezinta adevarate bombe calorice care consumate nepotrivit pot sa ne cauzeze cresterea in greutate sau, si mai rau, dureri stomacale. In acest caz, este clar, masa de Paste ne este dusman. Cum o transformam insa intr-un adevarat prieten fara sa renuntam la ceea ce ne place?

Iata cativa pasi simpli care sa te ajute sa treci cu bine de sarbatorile Pascale si sa te simti la fel de bine ca in fiecare zi:

1. Nu renunta total la cozonac sau pasca, schimba-le doar rolul! De ce sa consumi aceste alimente dupa masa sau la gustarea de dupa-masa? Atunci sigur esti plin, iar organismul tau iti spune ca nu isi mai doreste nimic altceva. Foloseste-le pentru a crea un alt moment frumos in familie. Trezeste-ti toata familia la ora 8 in ziua de Paste, pregateste cafea si ceai si in loc de mic dejun consumati o portie din aceste bunatati. Chiar daca sunt calorice, consumate dimineata, intr-o cantitate potrivita  o sa te faca sa nu iti mai doresti sa mananci in plus in restul zilei si o sa iti ofere si satisfactia ca te-ai rasfatat fara sa iti faci rau!

2. Regandeste preparatele pe care o sa le ai la masa! Cine spune ca nu poti sa revolutionezi ceea ce pui pe masa si ca e obligatoriu sa ai un munte de carne, oua, branza si paine? Alege sa gatesti fara sa adaugi grasime suplimentara preparatelor si sa te asiguri ca de fiecare data cand pui masa este nelipsit si un bol urias de salata. Alege prima data sa iti pui salata in farfurie, iar apoi felul principal. In felul acesta vei manca mult mai putin din alimentele care iti dauneaza daca sunt consumate in exces.

3. Fii tu gazda. Cu totii stim ca la romani, cand mergi in vizita in timpul sarbatorilor sunt sanse foarte mari sa fii pus la masa, iar tu sa mananci chiar daca nu iti este tocmai foame. Ei bine, incearca sa pacalesti sistemul! Invita-ti prietenii la tine pentru a controla ceea ce pui pe masa, iar daca acest lucru nu este posibil incearca sa iti inviti prietenii in parc la o plimbare. In acest fel, nu va exista tentatia mancarii si va veti si simti bine in aer liber.

4. Uita de alcoolul in exces.
De ce ai nevoie de el? Stim cu totii cat de caloric este alcoolul si cat de atacat se simte organismul nostru cand ii oferim si alcool si mancare in exces. De ce sa bei doua pahare de vin, in loc sa mananci inca o felie din acel drob minunat si usor pe care l-ai gatit? Cantareste atent toate tentatiile din jurul tau. De care ai nevoie si de care nu?

5. Uita de masa de la ora 12 dupa ce ai luat lumina! De ce ai nevoie de ea? Organismul tau sigur nu si-o doreste. In timpul noptii, digestia noastra se opreste pentru a putea face fata zilei ce urmeaza. Lasa-ti organismul sa se odihneasca astfel incat sa fii plin de energie pentru toate intalnirile cu prietenii de a doua zi.
Acum ai in portofel cateva solutii pentru a avea o sarbatoare minunata si fara sa te simti vinovat pentru ca ai facut lucruri in exces. Gandeste-te la aceste zile ca fiind o oportunitate de a petrece timp cu familia si uita putin de importanta preparatelor speciale. Sigur o sa fie un Paste Minunat!

Mihaela Costin este nutritionist si food coach, specializata pe consiliere in nutritie prin NLP. Ea a absolvit cursurile de Tehnician Nutritionist in cadrul Asociatiei Nationale de Terapii Complementare din Romania si a lansat un concept de food coaching ce imbina nutritia sanatoasa cu tehnicile de coaching prin NLP. O gasesti si pe NutriShape.ro.