Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a realizat un studiu pe 31 de etichete de cozonac din comert, iar concluziile sunt ingrijoratoare: “Niciunul din produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului, si anume faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri.

De parca n-ar fi de ajuns, continutul de cacao variaza intre 0,5% si 2%, iar la 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului.

In schimb, cozonacii abunda in multe alte ingrediente, atat de traditionale incat... nici nu le putem pronunta numele, daramite sa intelegem ce reprezinta: spartura de soia, srot de soia, faina de soia degresata, amidon din porumb, ou praf, pudra de albus de ou,  fibre de cartofi, zer praf, otet din vin, faina de orz, lapte praf, gluten din grau, ulei de palmier, ulei de rapita, enzime, drojdie comprimata, faina de porumb, gris de grau, pudra de zer, conservanti, coloranti, agenti de ingrosare, agenti de umezire, emulsifianti, corectori de aciditate, stabilizatori.

Ce reprezinta acest lung sir de ingrediente? Ne explica autorii studiului: “In compozitia cozonacului industrial exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

In total, expertii au identificat nu mai putin de 30 de aditivi in cele 31 de produse analizate. Unele dintre ele au si 15 aditivi in compozitie.

77% dintre acesti cozonaci contin arome sintetice, printre care E133 (albastru briliant, un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat), E200 (acid sorbic, un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten, care poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii), E 200 (conservant ce provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii),

In cantitati mai mici, ce-i drept, dar nu nesemnificative, cercetatorii au identificat si indulcitori artificiali foarte puternici E952 (ciclamat de sodiu cu o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul, interzis in SUA), zaharina sau E950 (acesulfam de potasiu, indulcitor artificial care provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, palpitatii cardiace, pierderea memoriei si oboseala).

Nota: Studiul privind calitatea cozonacului face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Poti vedea aici rezultatele detaliate ale studiului.

Tags: cozonac, studiu