Inainte de toate, trebuie sa stii ca fiecare ou este inscriptionat cu un cod negru. Primul numar este cel mai important (exista 0, 1, 2 si 3) – acesta reprezinta felul in care sunt crescute gainile si calitatea oului.

Cele mai bune oua pe care le poti cumpara sunt, evident, cele ecologice. Acestea sunt marcate cu “0”.  Gainile care le produc sunt crescute in aer liber si hranite cu hrana ecologica.

Urmatoarele oua de calitate sunt cele “free range”, adica cele produse de gaini crescute la sol, care stau toata ziua in aer liber, insa hrana lor nu este certificata ecologic. Aceste oua sunt inscriptionate cu “1”.

Ouale marcate cu “2” vin de la gaini crescute la sol, dar in hale. De multe ori, conditiile nu sunt cele mai bune, iar alimentatia lor poate fi deficitara.

Ouale marcate cu "3" sunt produse de gaini crescute la baterie. Acestea isi traiesc viata intr-o cusca in care au la dispozitie mai putin decat suprafata unui format A4. Conditiile sunt extrem de stresante, iar hrana este slaba calitativ: cereale, cadavre de animale, produse chimice si antibiotice preventive.

Citeste si: 10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre oua

Care sunt diferentele din punct de vedere nutritiv intre aceste tipuri de oua:

Mai putine grasimi si colesterol
Ouale marcate cu 0 sau 1, adica cele care provin de la gaini crescute in aer liber si hranite sanatos, au cu o treime mai putin colesterol si cu o patrime mai putine grasimi saturate decat cele care provin de la gaini crescute in spatii inchise si stresate.

Mai multa vitamina A
Este o vitamina importanta pentru dinti, oase, tesuturi si ochi, care se comporta in corp ca un antioxidant si protejeaza celulele. Studiile au demonstrat ca gainile de la tara sau cele crescute in conditii sustenabile fac oua cu 40-60% mai multa vitamina A decat cele crescute la baterii sau in hale.

Mai multa vitamina E
La fel stau lucrurile si cu aceasta vitamina, care protejeaza sistemul circulator si actioneaza ca un antioxidant. Un studiu facut de Universitatea din Pennsylvania a demonstrat ca ouale free range au un continut dublu de vitamina E decat cele facute de gaini stresate.

Mai mult Omega 3
Acizii grasi Omega 3 sunt foarte importanti pentru sanatatea inimii si previn mai multe boli, precum diabet, infarct, boli digestive, artrita, dementa si chiar anumite forme de cancer. Ouale de tara sau cele produse de gaini fericite contin mai multe grasimi esentiale Omega 3 decat cele venite de la gaini stresate.

Citeste si: Trucuri in bucatarie: cum sa cureti ouale fierte cu o lingura VIDEO

Sfat: ouale sunt printre cele mai hranitoare alimente din lume: contin aproape toate vitaminele esentiale pentru organism, in afara de vitamina C, plus toate proteinele si mineralele de care are nevoie corpul tau. Daca tot le incluzi in alimentatia de zi cu zi, asigura-te ca sunt de cea mai buna calitate. Gaseste-ti o sursa sanatoasa si de incredere sau cumpara-le in varianta ecologica.

Sursa studii: www.motherearthnews.com