Unul dintre miturile din jurul acestui fruct este ca daca mananci mai mult de sase dintr-o data, iti pot fi fatale, scrie BBC.co.uk. Acest mit a fost popularizat si de prezentatorul britanic Karl Pilkington care, intr-o conversatie cu comedianul Ricky Gervais, afirma ca nivelul de potasiu din corp creste alarmant dupa consumarea a 6 banane.

Potasiul este esential pentru buna functionare a organismului si se gaseste "in fiecare celula vie din organism", afirma Catherine Collins, medic nutritionist la un spital din Londra. 

Cand nivelul de potasiu din organism este prea scazut sau prea mare, cauzeaza aritmii, dureri stomacale, ameteli sau diaree. In doze extrem de mari, poate duce la oprirea inimii. 

Insa nivelul de potasiu din banane este inofensiv. "Este practic imposibil sa faci supradoza de banane. Ar trebui sa mananci aproximativ 400 pentru a creste atat de mult potasiul din corp incat sa faci stop cardiac. Bananele nu sunt periculoase, ba dimpotriva", sustine Collins.

Pentru un adult, doza zilnica de potasiu este de 3.500 de miligrame, iar o banana de marime medie contine 450 de miligrame, ceea ce inseamna ca poti manca pana la 7 banane si jumatate zilnic, fara sa-ti pui sanatatea in pericol.

Singurii care ar trebui sa aiba grija la consumarea acestor fructe sunt cei care sufera de insuficienta renala sau alte afectiuni ale rinichilor, intrucat postasiul nu este eliminat suficient de rapid din organism.