Care sunt beneficiile alimentelor fermentate?

Ajuta digestia. Alimentele fermentate sunt mai usor de digerat deoarece zaharurile si amidonul din ele sunt descompuse in timpul procesului de fermentare. De exemplu, lactoza este descompusa in glucoza si galactoza, substante care fac produsele precum iaurtul sau branza mai usor de digerat.

Absorb nutrienti. Daca incluzi alimente fermentate intr-o dieta echilibrata, poti absorbi mult mai multi nutrienti din ceea ce mananci (in special vitaminele B si K).

Sporesc imunitatea. Bacteriile bune din alimentele fermentate au un efect benefic asupra florei intestinale si ajuta in producerea de anticorpi. 

Te fac sa te simti mai bine. Flora intestinala si creierul sunt legate prin asa numitul sistem nervos enteric. Ceea ce inseamna ca serotonina, substanta numita si “hormonul fericirii” isi are originea in flora intestinala. Si mai mult decat atat, bacteriile probiotice pe care le gasim in alimentele fermentate si care contribuie la echilibrul florei sunt legate in mod direct de o minte sanatoasa. 

 

Ce vitamine  si nutrienti gasim in alimentele fermentate?

Kefirul – Este una dintre cele mai cunoscute bauturi probiotice. Kefirul contine mai multe tipuri de bacterii si de drojdii si este bogat in minerale si vitamine (mai ales B si K).

Varza murata – Un aliment usor de facut in casa si intalnit in gospodarii de sute de ani, varza murata este bogata in fibre si in vitaminele A, B, C si K. Este si o buna sursa de fier, magneziu, sodiu si calciu.

Miso – Este o pasta traditional japoneza, facuta din boabe de soia si cereale fermentate si care aduna la un loc milioane de bacterii bune. Este bogata in minerale esentiale si in mai multe tipuri de vitamina B, E, K si acid folic.

Kimchi – Este varianta picanta a varzei murate (in kimchi se adauga de asemenea si alte radacinoase) si sta la baza bucatariei coreene. Kimchi contine vitaminele A, B1, B2 si C, precum si minerale precum fier, calciu si seleniu. 

Kombucha – Este un ceai (verde sau negru) fermentat. Drojdia descompune zaharul in alcool si dioxid de carbon, iar o bacterie numita acetobacter transforma alcoolul in acid acetic, dandu-i un gust acrisor. Kombucha este bogata in vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 si in vitamina C.