Dieta Paleo ne incurajeaza sa ne hranim ca stramosii nostri, sa ne regandim dieta si sa eliminam o parte din grupele de alimente pe care le consideram de baza, pentru a fi mai sanatosi, mai flexibili si mai puternici.

De ce Paleo? Ce inseamna sa te hranesti “primitiv”. John Berardi, Ph.D si autor al celei mai mari companii de coaching pe nutritie, Precision Nutrition, explica, pe larg, ce presupune aceasta.

Ce mancau stramosii nostri? In urma cu 60 milioane de ani, primii oameni mancau fructe, frunze si insecte. In urma cu 2,6 milioane de ani, oamenii au evoluat si au inceput sa foloseasca unelte si foc pentru a se hrani. Astfel, au trecut la o alimentatie de vanatoare. Acum 10 mii de ani, a aparut agricultura.

Oamenii din perioada paleolitica aveau cateva obiceiuri culinare pe care le respectau cu sfintenie. Ei mancau mai multe fibre, mai multe proteine, mai multi acizi grasi Omega 3, mai multe grasimi nesaturate, mai multe vitamine si minerale si mai putina sare. Dieta bazata foarte mult pe carne avea insa ca efecte adverse probleme cu parazitii, infectii si chiar ateroscleroza.

Ce presupune dieta Paleo
Astazi, alimentatia oamenilor este foarte diferita. Se consuma mai multe mancaruri procesate, indulcitori, alcool, deserturi – alimente care nici macar nu existau in perioada paleolitica.

Principiile dietei paleolitice recomanda sa ne hranim diin 5 surse:
- animale (organe, carne, oase)
- produse de la animale (oua, miere)
- legume si fructe
- nuci si seminte crude
- grasimi (uleiuri, unt, avocado)

Ce lipseste din aceasta lista? Cerealele, uleiurile procesate si mancarurile procesate, in general. Pastaile si lactatele sunt si ele in cantitati limitate.

Problemele cu dieta Paleo:
Are multe calitati: pune accentul pe mancarurile integrale, proteine curate, legume, fructe si grasimi sanatoase. Daca incorporezi toate aceste alimente in dieta ta de zi cu zi, vei vedea imbunatatiri.

Dar are si parti mai putin bune. Nu exista argumente puternice care sa sustina ca este bine sa renunti la cereale si la pastai.

In loc sa adopti un regim stric de dieta, mai bine fa mici schimbari la dieta moderna, astfel incat sa sustii nevoile “primare” ale corpului tau.

  • Mananca mai multe mancaruri proaspete.
  • Incearca sa inlocuiesti macar cateva dintre mancarurile procesate (nu toate, macar o parte din ele)
  • Consuma carne de calitate.
  • Petrece mai mult timp afara
  • Culca-te mai devreme.

Sursa: www.huffingtonpost.com