1. Au un profil de arome unic
Probabil ai mai auzit de cel de-al cincilea simt – umami, care completeaza paleta binecunoscuta de dulce, sarat, acru si amar. Ei bine, gustul umami poate fi gasit in mai multe alimente ce au componenta L-glutamat, care ii da savoarea, printre care si ciupercile. Este vorba in special de soiurile shitake si enokitake, care au fost identificate ca cea mai puternica aroma umami.

2. Contin vitamina D
O vitamina la fel de importanta pentru sanatatea oaselor precum calciul. Daca nu petreci suficient timp in lumina soarelui, poti sa compensezi consumand mai multe ciuperci. Acestea sunt unele din cele mai valoroase surse naturale de vitamina D.

3. Te ajuta sa-ti tii greutatea sub control
Inlocuieste carnea cu ciuperci ca sa slabesti. Acestea din urma au mai putine calorii, mai putine grasimi si mai putin sodiu – trei factori care contribuie la scaderea in greutate.

4. Te ajuta sa-ti echilibrezi nivelul de colesterol din sange
Ciupercile contin un tip de fibra numit beta-glucan, care nu doar intareste sistemul imunitar, dar reduce si nivelul de colesterol rau din sange. Consumate in mod constant, acestea te ajuta sa ajungi la valori normale ale sangelui.

5. Sunt o sursa bogata de vitamine din complexul B
In ciuperci gasesti riboflavina, niacina si acid pantotenic - trei vitamine esentiale pentru sistemul nervos. Problema este ca acestea sunt solubile in apa, ceea ce inseamna ca nu se stocheaza in corp. De aceea, e bine sa le consumi cat mai des.