Desi faima trista vine de la aportul sau caloric — 150 de calorii pentru o banana de dimensiuni medii — cantitatea de calorii ingerata pentru fiecare fruct este similara unui mar sau 250 g de portocale si este mult mai satioasa. Dincolo de dezbaterea daca ingrasa sau nu, banana are pentru organism proprietati care sunt neglijate din cauza imaginii sale proaste.

In afara de valorile nutritionale ale bananelor, multe studii au demonstrat ca aceste fructe sunt foarte eficiente pentru a depasi sau preveni multe boli si probleme de sanatate si au chiar proprietati, pana acum neglijate, precum combaterea mahmurelii.

Te scapa de mahmureala. Un shake de banane in care se adauga putina miere este remediul perfect, cu efect aproape imediat de calmare a stomacului, usor de pregatit. Preparatul ajuta la restabilirea echilibrului de zahar in sange, care scade dupa un exces de alcool, si la hidratarea organismului

Lupta impotriva depresiei. Potrivit unui sondaj al ONG pentru sanatatea mentala MIND realizat in randul persoanelor care sufera de depresie, multe dintre ele au declarat ca s-au simtit mai bine dupa ce au mancat banane. Acest lucru se datoreaza faptului ca bananele contin triptofan, un tip de proteina pe care corpul il transforma in serotonina — un neurotransmitator care actioneaza la nivel cerebral, cunoscut drept hormon al fericirii pentru efectele sale de relaxare si de ameliorare a starii de spirit.

Cresc energia. Cu gust dulce, banana este un fruct bogat in proteine, vitamine (C si B6) si minerale esentiale (potasiu si acid folic) care fac din el un aliment indispensabil pentru orice dieta, inclusiv in cele pentru diabet sau de slabire, cu efecte cu adevarat benefice pentru sanatate. Este un complement perfect pentru cei care fac activitati fizice, precum copiii si sportivii, deoarece contine fibra si zaharuri naturale precum zaharoza, fructoza si glucoza, care au un aport imediat de energie.

Cresc capacitatea de concentrare. Bananele sunt importante, nu doar pentru energie, ci si pentru ca potenteaza activitatea cerebrala. In 2013 o scoala din Twickenham (Marea Britanie) a realizat un studiu la care au participat peste 200 de elevi care aveau examene si au observat ca cei care au consumat o banana la micul dejun, in recreatie sau dupa masa au beneficiat de o energie si o concentrare mai mari.

Imbunatatesc digestia. Banana este un aliment bogat in fibre care usureaza digestia si este indicata in afectiuni precum diareea si ajuta totodata la eliminarea colesterolului. Pentru a evita senzatia de balonare se recomanda sa fie mancate cu 20 — 30 de minute inainte de mesele principale. Nivelul sau ridicat de potasiu si redus de sare fac din banana un regulator natural al hipertensiunii arteriale si un protector natural al stomacului impotriva aciditatii.

Remediu impotriva muscaturilor de tantari: Nu doar pulpa bananei este benefica pentru om: coaja de banana poate fi o solutie impotriva muscaturilor de tantari. Daca se freaca zona afectata cu partea interioara a cojii de banana se vor reduce atat inflamarea cat si iritarea.

Sursa: Agerpres