1. Germeni de lucerna
Nu au calorii, nu au grasimi si contin niste fitochimicale numit saponine, care protejeaza impotriva mai multor forme de cancer si lupta cu colesterolul. Pune-i in salate si in sandvisuri.

2. Merele
Reprezinta cea mai bogata sursa de pectina, o fibra solubila care scade riscul de cancer la colon si la san, reduce tensiunea arteriala si scade riscul de diabet. Le poti manca pur si simplu ca gustare sau le poti pune in salatele de vara.

3. Avocado
O singura jumatate de avocado contine peste 4 grame de fibre si 15% din doza zilnica recomandata de acid folic. Fara colesterol si bogat in grasimi sanatoase si potasiu, avocado este un aliment cu adevarat perfect. Incepe-ti ziua cu un sandvis pe baza de avocado sau pune-l in salate.

4. Sfecla rosie
Plina de antioxidanti, sfecla protejeaza impotriva cancerului, a bolilor de inima si a inflamatiilor. Dulce in mod natural, plina de fibre si vitamina C, sfecla este o alegere excelenta. Consum-o in salate sau ca garnitura pentru mancarurile tale preferate.

5. Semintele de in
Nu doar ca lupta cu colesterolul din sange, reducand astfel riscurile de atac de cord, dar aceste seminte contin si antioxidanti foarte puternici. Doar 2 linguri de seminte zdrobite (care sunt digerate mai bine) contin aproape 20% din doza zilnica recomandata si peste 100% din doza recomandata de acizi grasi Omega 3, care te ajuta sa lupti cu bolile inflamatorii. Presara-le pe orice salata, omleta sau mancare cu legume, pune-le in iaurt si in smoothie-uri. Sunt foarte versatile!

6. Quinoa
Contine nutrienti importanti, motiv pentru care a fost supranumita "mama tuturor cerealelor". Contine toti aminoacizii esentiali (motiv pentru care este ideala pentru vegetarieni), este o sursa excelenta de magneziu, care relaxeaza vaseke de sange si reduce frecventa migrenelor.De asemenea, te protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare. Adaug-o in salate sau foloseste-o in locul orezului. De asemenea, este excelenta in combinatie cu fructele de mare.

7. Zmeura
Nu doar ca este delicioasa, dar contine si foarte multe fibre, vitamina C si un arsenal puternic de antioxidanti. Adaug-o in cereale sau in salate.

8. Spanacul
Contine antioxidanti puternici care combat numeroase forme de cancer, incluzand cel ovarian, cel mamar si cel la colon. In plus, spanacul reduce declinul cognitiv si protejeaza inima de bolile cardiovasculare.

9. Cartofii rosii
Daca vrei sa-ti faci plinul de beta-caroten, un singur cartof contine de patru ori cantitatea zilnica recomandata. In plus, acesti cartofi sunt bogati in potasiu, vitamina C si vitamina B6 care protejeaza arterele). Consuma-i coapti, prrajiti sau adaugati la supe sau tocane.

10. Nucile
Un pumn de nuci contine doza zilnica recomandata de acizi grasi Omega 3, care imbunatateste functia cognitiva, te scapa de colesterol si imbunatateste presiunea sanguina. Pune-le in cerealele de dimineata sau arunca-le in salate.

Sursa: Health.com