Potrivit Mediafax, ANAT si FPTR au propus recent o lista cu 25 de puncte Departamentului pentru IMM si Turism si Autoritatii Nationale pentru Turism, masurile avand ca scop redresarea turismului romanesc.

Una dintre masuri vizeaza, dupa modelul grecesc, introducerea posibilitatii clientilor care nu primesc bon fiscal in unitatile de alimentatie publica de a nu plati nota.

"In acest fel, personalul de servire va fi determinat sa emita nota de plata fiscalizata, sub sanctiunea de a nu primi banii de la client. Toate sumele astfel incasate vor fi fiscalizate, ceea ce va aduce bugetului de stat TVA, impozit pe profit si alte taxe", a declarat agentiei MEDIAFAX Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Patronatele din turism au calculat ca sumele care ar fi astfel atrase la bugetul de stat, suplimentar fata de situatia prezenta, ar putea constitui resursa necesara aplicarii scaderii cotei de TVA de la 24% la 9% la alimentatia publica, masura indelung solicitata de industrie.

Una dintre masurile de sprijin propuse de cele doua organizatii este acceptarea introducerii pe nota de plata a bacsisului, doar in conditiile in care respectivele sume incasate ca bacsis ar suporta un impozit maxim de 16% pe venituri.

Trecerea bacsisului pe nota de plata, cred patronatele, ar da posibilitatea angajatorului sa cunoasca atat nivelul veniturilor reale obtinut de angajatul care serveste, cat si calitatile personale ale acestuia in procesul de servire a consumatorului, stiut fiind ca aceia care primesc bacsis mai mare sunt vanzatori mai buni si trebuie recompensati si de angajator prin stimulente.

Ce parere ai despre aceste schimbari?