Pe langa gustul delicios, cartofii reprezinta o sursa bogata de fier, magneziu si potasiu, cu rol benefic in buna functionare a organismului, de aceea sunt indicati pentru consum. Probabil te-ai intrebat, de numeroase ori, cum poti sa obtii cei mai buni cartofi prajiti, pe care i-ai putea manca la orice ora din zi, intocmai ca cei de la McDonald's. In randurile de mai jos, iti prezentam cele mai utile sfaturi pentru a obtine cartofii prajiti ideali, crocanti si gustosi.

Alege cartofii potriviti pentru prajire

Pentru a obtine cei mai buni cartofi prajiti, crocanti la exterior, usor sarati si cu o culoare perfecta, trebuie sa tii cont si de alegerea cartofilor potriviti pentru prajire. Astfel, poti opta pentru cartofii albi, cu forma alungita sau rotunda si cu o coaja mai deschisa la culoare. Deoarece cartofii albi contin multa apa, prin prajire, vor avea o textura usoara si cremoasa, numai buni pentru o cina alaturi de cei dragi. Totodata, acest soi are avantajul de a lasa cartofii pufosi la interior si crocanti la exterior. Un alt sortiment de cartofi potriviti pentru prajire este reprezentat de cartofii galbeni, care au o coaja mai inchisa la culoare si mai groasa, in comparatie cu cartofii albi, fiind la fel de gustosi.

2. Gateste cartofii corect, astfel incat sa devina aromati si crocanti

Chiar daca par a fi un preparat destul de simplu de gatit, cartofii prajiti nu vor iesi la fel de gustosi, in cazul in care nu sunt gatiti corespunzator. Din acest motiv, pe langa alegerea soiului potrivit de cartofi, trebuie sa tii cont de cateva trucuri utile de preparare.

Primul pas consta in inmuirea cartofilor in apa rece timp de o ora, inainte de a fi prajiti. Acest pas va contribui la reducerea cantitatii de amidon din cartofi, ceea ce va transforma cartofii prajiti intr-un preparat gustos. Pentru a obtine cartofi prajiti crocanti si cu o crusta aurie, poti lua in considerare si procedeul de prajire dubla. Dupa ce ai tinut cartofii la inmuiat timp de o ora, este necesar sa ii scurgi bine de apa si sa ii pui la prajit pentru aproximativ 5 minute. Ulterior, va trebui sa lasi cartofii sa se scurga pe un gratar metalic, pentru alte 15 minute, intrucat aerul va circula liber si nu va inmuia cartofii. 

A doua etapa de prajire a cartofilor se va realiza la foc mediu, pana cand acestia devin aurii si pufosi la interior. Poti praji cartofii intr-un vas incapator, in care caldura va fi distribuita in mod egal, pe toata durata procesului de prajire. Astfel, poti opta pentru o cratita cu sita speciala pentru prajit, o friteuza sau o tigaie adanca.

In afara de ustensile, trebuie sa tii cont si de grasimea pe care o folosesti pentru prajirea corecta a cartofilor. In acest sens, cele mai recomandate uleiuri pentru gatit sunt cele de rapita, masline sau floarea soarelui, deoarece se numara printre cele mai rezistente uleiuri la temperaturi inalte sau prajiri repetate. Daca iti doresti, poti alege si grasimile animale, care pot oferi cartofilor un gust special si aromat, asa cum sunt untura de porc sau vita. Cel mai important este sa acorzi atentie unei temperaturi optime pentru prajire si sa scurgi intotdeauna cartofii de grasime, dupa preparare. O ultima etapa in procesul de prajire este sarea, pe care nu trebuie sa uiti sa o adaugi la final. De asemenea, poti opta si pentru alte tipuri de condimente, special concepute pentru cartofii prajiti.

3. Alege ustensilele potrivite, pentru rezultate perfecte

Desi exista multe modalitati de a pregati cartofii prajiti, vei avea nevoie si de ustensilele potrivite, care vor garanta un gust intens si delicios. Cea mai folosita metoda pentru prajirea cartofilor este reprezentata de tigaia clasica. De cele mai multe ori, tigaile nu au dimensiuni suficient de mari, astfel incat vei fi nevoit sa ii gatesti in serii. Pentru a obtine cartofi cu o crusta crocanta, lasa tigaia fara capac. In caz contrar, aburii vor inmuia cartofii si nu vor mai fi la fel de gustosi.

Pentru a reduce timpul de gatire al cartofilor, poti sa ii pregatesti si cu ajutorul friteuzei, care asigura o prajire uniforma, gratie baii de ulei in care acestia sunt scufundati. Cu ajutorul unei astfel de ustensile, poti seta si temperatura pe care o doresti pe perioada prajirii si timpul, care opreste gatirea dupa intervalul pe care l-ai programat.

Nu in ultimul rand, cartofii pai pot fi obtinuti si la cuptor, fiind si o alternativa mai sanatoasa la prajirea obisnuita, fiindca nu va fi nevoie sa folosesti ulei. Nu trebuie decat sa tai cartofii in felii subtiri si sa ii pui intr-o tava, acoperita cu hartie de copt. Lasa-i la cuptor timp de 40-45 de minute, la o temperatura de 180 de grade Celsius, pana cand observi ca se rumenesc si capata o crusta aramie.

Indiferent de reteta preferata de cartofi prajiti sau de modul lor de preparare, poti tine cont de aceste sfaturi utile, care te vor ajuta sa obtii cea mai delicioasa gustare.