Legumele murate

Castraveții murați sunt cei mai populari, alături de gogonele și varză. Rușii le servesc reci, de aceea, se obișnuiește să se țină borcanul cu murături în zăpadă. Alte legume murate ce merg alături de un pahar de vodkă: ciupercile. Peste acestea se taie mărunt ceapă albă și verde, servindu-se pe post de garnitură pentru friptura de vită sau vițel.

Heringul

În Rusia, peștele ocupă un loc de cinste la fiecare masă, iar heringul (Seliodka, așa cum îi spun rușii) este un pește extrem de apreciat. Peste bucățile mari de pește se toacă mărunt ceapă verde, servindu-se alături de cartofi fierți, peste care se toarnă smântână. Acest mix hering - cartofi în smântână - votcă este reprezentativ pentru bucătăria tradițională rusească.

Icrele roșii sau negre

Rămânem tot la capitolul “Pește”. Icrele de nisetru și beluga reprezintă o delicatesă pentru orice bucătărie a lumii, nu doar pentru cea rusească. Cel mai savuros mod prin care poți servi icrele de nisetru și beluga este următorul: icrele se întind pe felii de pâine, unse în prealabil cu unt. Se recomandă ca painea pe care se întind icrele să fie albă.

Salata a la Russe

Iată încă un preparat popular chiar și la noi în țară. Salata a la Russe conține castraveciori murați, ouă fierte și tăiate mărunt, cârnați fierți, compoziție ce se asezonează la final cu maioneză. În bucătăria rusească, încă o altă salată mai face casă bună cu votca: salata Vinegret. Modul de preparare al acesteia este următorul: varza albă acră se taie în cubulețe, alături de sfeclă fiartă și fasole albă fiartă. Peste acest amestec se pune sare și piper, după gust.

Borșul de varză

Este o hrană lichidă extrem de populară pe întreaga întindere a Rusiei, servindu-se alături de smântână (din belșug) și chifle / brioșe presărate cu usturoi mărunțit. În anumite regiuni, se toarnă un pahar de vodka direct în farfuria cu borș de varză.

Carnea fiartă sau prăjită

Cele mai populare tipuri de carne sunt vita, vițelul și porcul. Pe lângă acestea, rușii obișnuiesc să pună tăiței fierți și, bineînțeles, nelipsitul pahar de votcă rece. Carnea este fie fiartă, fie prăjită, iar bucățile sunt întotdeauna mari.

Blini (clătitele rusești)

Aceste clatite sunt uriașe, iar rușii le consumă de fiecare data alături de un pahar de votcă. Clatitele proaspăt scoase din tigaie se ung foarte bine cu unt, peste care se pun icre. La final, se presară ceapă verde din belșug, iar clătitele se rulează și se strâng foarte bine, pentru ca această compoziție savuroasă să nu se scurgă. De obicei, se servesc cu ocazia sărbătorii Maslenitsa, atunci când “iarna pleacă”. Iată care sunt principalele alimente din bucătăria rusească, potrivite pentru a fi servite alături de un pahar de vodkă! Țineți cont de faptul că vodka este o băutură alcoolică, nicidecum un adjuvant alimentar. Așadar, consumați vodka responsabil!