Ce este făina de migdale

Faina de migdale este obţinută prin măcinarea migdalelor albe, sau decojite. Procesul implica înmuierea în apă clocotită pentru a îndepărta pielea şi apoi măcinarea acestora până la obţinerea unei faini fine.

Diferenţa dintre migdalele măcinate cu tot cu pielita şi făina de migdale este mare, fiind importanta în reţetele în care textura face diferenţa.

Profilul nutritiv al fainii de migdale

Faină de migdale are un conţinut ridicat de grăsimi şi, totodată, un conţinut scăzut de carbohidraţi, ceea ce o face ideală pentru produsele coapte. Bogată în fibre care reglează insulina, făina de migdale ajuta la menţinerea nivelului de energie şi a concentrării, asigurând un o valoarea optimă a glicemiei. De fapt, studiile au dovedit că migdalele pot scădea zahărul din sânge şi îmbunătăţesc controlul glicemic, acest lucru fiind posibil şi datorită conţinutului mare de magneziu care stimulează sensibilitatea la insulina.

De asemenea, migdalele sunt un aliment excelent pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi a chimiei sângelui. Studiile au legat consumul de migdale cu creşterea colesterolului bun şi scăderea colesterolului rău, reglând trigliceridele din sânge şi glicemia.

Pe lângă proteine, făina de migdale conţine antioxidanţi şi minerale precum fier, mangan şi cupru. Totodată, este o sursă excelentă de riboflavina (vitamina B2) şi vitamina E - ambele fiind esenţiale pentru sănătatea pielii, funcţia sistemului imunitar, producerea energiei şi prevenirea stresului oxidativ.

Făină de migdale este foarte hrănitoare

Faina de migdale este un aliment bogat în elemente nutritive. Astfel, 28 de grame de făina de migdale conţin 163 calorii, 14.2 grame grăsimi (din care 9 grame sunt grăsimi nesaturate), 6.1 grame de proteine, 5.6 grame de carburi, 3 grame fibre dietetice, 35% din doză zilnică recomandate de vitamina E, 31% din doză zilnică recomandate de mangan, 19% din doză zilnică recomandate de magneziu, 16% din doză zilnică recomandate de cupru şi 13% din doză zilnică recomandate de fosfor.

Faina de migdale este recunoscută pentru conţinutul mare de vitamina E şi antioxidanţi. Aceste elemente previn efectul radicalilor liberi care accelerează îmbătrânirea şi cresc riscul bolilor de inimă sau cancer.

Studiile au legat aportul crescut de vitamina E cu rate mai mici ale bolilor de inimă şi Alzheimer. De asemenea, în migdale se găseşte magneziu în cantităţi considerabile, acesta fiind implicat în multe procese din organism şi având numeroase beneficii pentru sănătate, îmbunătăţind glicemia şi tensiunea arterială.

Făina de migdale este mai bună decât altă făină pentru reglarea glicemiei

Alimentele care au la baza grâul rafinat, conţin şi un număr mare de carbohidraţi, fiind sărace în grăsimi şi fibre. Acest lucru poate genera creşterea nivelului de zahăr din sânge, generând senzaţie de slăbiciune.

Pe de altă parte, făina de migdale este bogată în grăsimi şi fibre sănătoase. Acestea ajuta la păstrarea indicelui glicemic scăzut şi contribuie la eliberarea zahărului încet în sânge, oferind o sursă de energie susţinută pentru o perioadă mult mai lungă.

Totodată, făina de migdale conţine o cantitate remarcabilă de magneziu, mineral care contribuie la controlul zahărului din sânge.

Studiile au arătat că 25% dintre persoanele cu diabet de tip 2 au o deficienţa de magneziu, iar corectarea acestuia printr-o dietă adecvată sau suplimente, poate reduce semnificativ glicemia şi îmbunătăţeşte funcţia insulinei.

Mai mult, cercetătorii au observat că făina de migdale, datorită capacităţii de a îmbunătăţi funcţia insulinei, poate fi benefică şi persoanelor supraponderale, chiar dacă nu au diabet sau probleme cu nivelul de magneziu din sânge.

Faina de migdale nu conţine gluten

Făina de grâu conţine o proteină numită gluten, care ajută aluatul să crească şi să devină pufos în timpul coacerii. Persoanele care suferă de boala celiacă sau au intoleranţă la grâu, nu pot consuma alimente cu gluten. Organismul lor caută să elimine glutenul, iar acest lucru poate duce la deteriorarea căptuşelii intestinului şi poate provoca balonare, diaree, scăderea în greutate, erupţii cutanate şi oboseală.

Din fericire, făina de migdale nu conţine gluten, ceea ce o recomanda ca alternativă excelentă pentru cei care nu tolerează grâul sau glutenul.

Faină de migdale poate ajuta la scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale

La nivel mondial, bolile de inima sunt prima cauză a deceselor, tensiunea arterială crescută şi nivelul mare al colesterolului rău fiind factori de risc pentru acestea. Din fericire, alimentaţia adecvată poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale şi a colesterolului. Totodată, există multe studii care au arătat că migdalele sunt benefice pentru a ţine sub control atât colesterolul, cât şi tensiunea arterială. O analiză a cinci studii diferite realizat pe 142 de persoane, a reliefat că cei care au mâncat mai multe migdale au înregistrat o scădere considerabilă a colesterolului.

Mai mult, deficienţele de magneziu, asociate cu tensiunea arterială ridicată, pot fi şi ele reglate prin consumul fainii de migdale care este o sursă considerabilă de magneziu.

Faină de migdale îmbunătăţeşte nivelul de energie

Combinaţia de grăsimi sănătoase, macronutrienți şi micronutrienți, fac din făina de migdale un aliment ideal pentru un impuls energetic de durată. Mai exact, făina de migdale conţine generatori de energie precum riboflavina, manganul şi cupru. Riboflavina (vitamina B2) din migdale joacă un rol esenţial în producerea de energie, crearea globulelor roşii, funcţiile celulare, creştere şi dezvoltare.

De asemenea, făina de migdale conţine mangan şi cupru, elemente cruciale ai unei enzime cheie care dezactivează radicalii liberi din mitocondrii (generatoarele de energie din celule), ceea ce asigură un flux constant de energie. Când foloseşti făina de migdale ca parte a unei reţete sănătoase, vei beneficia de un gust mai bun, dar şi de o sursă constantă de combustibil care nu face ca zahărul din sânge să crească.

Cum se foloseşte făina de migdale

Faină de migdale se poate utiliza uşor în reţele de copt, înlocuind pur şi simplu făina obişnuită de grâu. De asemenea, se poate folosi în locul pesmetului, în reţetele cu carne - peste, pui sau carne de vită.

Cu toate că făina de migdale nu va asigura acelaşi aluat crescut şi pufos ca făina de grâu, rămâne o alternativă sănătoasă şi plină de beneficii.
În plus, făina de migdale conţine mai multe calorii decât făina de grâu (163 de calorii, faţă de 102 calorii la 28 de grame).

Faină de migdale în comparaţie cu alte tipuri de făina Multe persoane utilizează făina de migdale în locul fainii de grâu sau de cocos, apreciind-o pentru calitatea şi beneficiile sale. Iată câteva informaţii comparative între mai multe tipuri de făina:

Făină de grâu - Conţine mai mulţi carbohidraţi, dar şi mai puţine grăsimi decât făina de migdale. Conţine gluten, nefiind recomandată celor cu boala iliacă sau intoleranţă la grâu. Conţine mai mult acid fitic, un antinutrient care reduce absorbţia elementelor nutritive din alimente, cum ar fi calciu, magneziu, zinc şi fier.

Făină de migdale - conţine mai multe calorii, dar compensează prin faptul că este extrem de hrănitoare. Astfel, 28 de grame de făina de migdale oferă o mare parte din doză zilnică recomandată din vitamina E, mangan, magneziu şi fibre. Nu conţine gluten, fiind ideală pentru persoanele cu boala celiacă sau intoleranţă la grâu. Poate înlocui făina de grâu în raport de 1 : 1, chiar dacă produsele nu vor fi la fel de bine crescute şi de pufoase. Cu toate că migdalele au un conţinut crescut de acid fitic în pielea lor, acesta se pierde aproape complet în urma procesului de albire a migdalelor când sunt eliminate pielitele.

Făină de cocos - La fel ca şi făina grâu, făina de cocos are mai mulţi carbohidraţi şi mai puţine grăsimi decât făina de migdale. De asemenea, conţine mai puţine calorii, dar şi mai puţine minerale şi vitamine decât făina de migdale. Nu conţine gluten, dar este mai dificil de copt decât făina de migdale - absoarbe foarte bine umiditatea şi face că textura produselor să fie uscată şi crudă. Totuşi, s-ar putea utiliza la copt cu succes, dacă s-ar adăuga mai multe lichid. Are un conţinut mai mare de acid fitic decât făina de migdale, ceea ce reduce numărul de nutrienţi pe care organismul îi poate absorbi din alimente.

În concluzie, făina de migdale conţine mai puţini carbohidraţi şi este mai bogată în elemente nutritive decât făina de grâu sau cea de nucă de cocos. De asemenea, făina de migdale are un conţinut mic de acid fitic, ceea ce înseamnă că permite organismului să absoarbă mai mulţi nutrienţi din alimente. Datorită faptului că este incredibil de hrănitoare şi oferă numeroase beneficii pentru sănătate, făina de migdale este o alternativă excelentă pentru făina de grâu. Totodată, făina de migdale nu conţine gluten, fiind ideală pentru cei cu boala celiacă sau cu intoleranţă la grâu.

Pentru toţi cei care caută o făina cu conţinut scăzut de carbohidraţi, bogată în nutrienţi şi fără gluten, făina de migdale este cea mai bună alegere.