Tocmai de aceea, este important ca in orice locuinta sa existe un confort termic, iar principalii factori care stabilesc acest tip de confort sunt temperatura din casa si umiditatea. 

In primul rand, temperatura dintre podea si tavan trebuie sa fie cat mai omogena, iar umiditatea nu ar trebui sa treaca de limita de 80%. Mentinerea confortului termic este extrem de importanta pentru starea de sanatate, asa ca iti oferim mai multe sfaturi care ti-ar putea fi de folos.

Care este temperatura optima din casa

Temperaturile optime pentru locuinta sunt diferite in functie de fiecare camera. In camera de zi si in dormitor temperatura ar trebui sa fie de 20 de grade Celsius. Cea mai mare temperatura ar trebui sa fie in baie, mai exact de 22 de grade Celsius, iar in  bucatarie sunt suficiente chiar si 18 grade Celsius. Totusi, pentru camera copilului, temperatura ar trebui sa fie cuprinsa dintre 22 si 24 grade Celsius, iar in timpul noptii, temperatura ideala ar trebui sa fie cuprinsa intre 17 si 20 de grade. Confortul termic este extrem de important pentru sanatate, iar studiile au dovedit ca acesta influenteaza in primul rand calitatea somnului. 

Izolarea casei pentru un confort termic sporit

Izolarea casei poate fi o investitie destul de mare, insa efectele se vor vedea rapid si vor fi de fi lunga durata. In primul rand, o izolatie termica facuta profesionist, cu materiale de calitate, poate creste temperatura dintr-o locuinta cu 3-4 grade Celsius in timpul iernii, iar vara o poate scadea cu 2-3 grade Celsius. Totodata, o buna izolare garanteaza temperaturi placute in interior, fara a fi nevoie de folosirea sistemului de incalzire la capacitate maxima, ceea ce ajuta la obtinerea unor economii generoase.

Unde se monteaza radiatoarelor si caloriferele

Distanta dintre radiatoare si alte obiecte din camera ar trebui sa fie de cel putin 50 cm. Iar in privinta caloriferelor, acestea nu ar trebui acoperite cu perdele sau draperii, deoarece materialele textile vor bloca distributia uniforma de caldura.  Astfel, aerul incalzit nu va circula in intreaga incapere, iar camera nu va fi incalzita indeajuns de bine, pierderile de caldura fiind intre 10 si 15%.

Ce rol au jaluzelele si perdelele

De multe ori, disconfortul termic este dat de frigul sau de caldura excesiva venite de pe geam, asa ca niste jaluzele de calitate sau niste perdele pot ajuta la izolarea corecta a unei incaperi, dar si la obtinerea unei temperaturi potrivite. De asemenea, pentru o mai buna izolare sunt recomandate obloanele, care te ajuta sa ai un somn linistit, blocand razele de lumina.

Care sunt cele mai ieftine surse de incalzire pentru iarna

In perioada sezonului rece, cele mai mari cheltuieli sunt pentru incalzirea locuintei, asa ca toata lumea este interesata sa gaseasca o optiune cat mai ieftina. Printre cele mai populare optiuni se numara panourile radiante, care functioneaza pe curent electric si folosesc radiatii cu infrarosu pentru a incalzi corpurile din jurul nostru, inclusiv peretii care pastreaza caldura si o emană la randul lor pentru a oferi senzatia de caldura. O alta varianta sunt colectoarele solare care capteaza energia solara continuta in razele solare si o transforma in energie termica.

De asemenea, pentru cei care locuiesc la casa si au deja o soba, o varianta mai ieftina si mai eficienta este incalzirea cu peleti sau brichete de rumegus, in locul lemnelor, care ocupa mult mai mult loc si sunt mai scumpe.

 

Asadar, urmand sfaturile de mai sus, vei sti cum sa pastrezi o temperatura optima in locuinta ta, beneficiind de un confort termic constant pe tot parcursul anului.