Vestea bună este că există soluții pe care le poți implementa chiar astăzi pentru a stabilii acest echilibru în viața ta. Iată mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să maximizezi timpul petrecut alături de familie:

1. Faceți evenimentele familiale o prioritate

Pentru a fi un părinte bun, trebuie să fii mereu acolo, prezent în viața copilului tău. Dacă pentru tine muncă reprezintă prioritatea numărul unu, vei lipsi de la evenimentele care contează cu adevărat, momente pe care, mai apoi, nu le vei putea înlocui.

Să fii prezent la evenimentele familiei arată partenerului și copiilor că îi prețuiți. Iubirea este arătată prin acțiuni. Asigură-te că acțiunile tale arată cât de mult îi iubești pe cei dragi. Fii acolo la sărbători, zile de naștere, seri de familie și la spectacolele copiilor.

2. Programează activitățile cu familia în calendar

Activitățile care implică familia ar trebui să fie în programul tău săptămânal. Introduceți în agendă acele seri de jocuri speciale, recitaluri sau serbări, petreceri, sărbători și multe alte evenimente.

A-ți face timp pentru familie înseamnă a face activitățile alături de ea o prioritate înainte  ca acestea să apară. Planificarea este, de obicei, cel mai mare obstacol, așa că nu uita să treci totul în calendar cu mult timp în prealabil.

3. Stabilește limite atunci când vine vorba de job

Poate că ești un membru esențial al unei echipă la locul de muncă, dar, mai presus, ești membrul celei mai importante echipe, și anume familia ta.

Când ai planuri familiale trecute în calendar, fii dispus să vorbești cu șeful atunci când ți se cere să rămâi peste program. Cunoscându-ți limitele în relația cu superiorul, nu riști să ai probleme la locul de muncă și în același timp, nu vei minimiza valoarea familiei și timpul pe care l-ai programat împreună cu ea.

4. O zi pe săptămâna fără acces la telefon

Ce s-ar întâmpla dacă ne-am deconecta 24 de ore din săptămână de pe orice dispozitiv pentru a ne reconecta cu familiile noastre? Sunt 52 de săptămâni pe an, adică 52 de zile în care am putea să ne implicăm 100% în viața de familie.

Putem munci din greu pentru a oferi toate cele necesare familiilor noastre, dar dacă nu reușim ne conectăm niciodată și nici nu dezvoltăm conexiuni interpersonale puternice, care mai este rostul? Munca și eforturile noastre devin zadarnice. Muncește din greu pentru familia ta, dar de asemenea, distrează-te cu ea pentru a face timpul să conteze.

5. Creează un mediu propice

Fă în așa fel încât timpul cu familia să conteze cu adevărat. Dacă sunteți cu toții acasă, dar cu toate acestea, stați în camere diferite, desfășurând activități diferite, timpul destinat activităților de familiei se risipește. Cea mai bună modalitate de a petrece timp  de calitate cu familia este atunci când sunteți angrenați cu toții într-o activitate comună. Scopul este acela de a petrece timp împreună, făcând lucruri împreună.

Venim în sprijinul tău și îți recomandăm câteva activități pentru zilele în care alegi să-ți petreci timpul liber împreună cu familia. Creează varietate pentru a face lucrurile interesante pentru toată lumea. Programează aceste activități în calendarul tău, astfel încât munca să nu intervină și, ulterior, să te îndepărteze de familie:

·         Jucați jocuri de masă;

·         Faceți drumeții;

·         Faceți sport împreună;

·         Alegeți un film de familie și vizionați-l împreună;

·         Vizitați un parc național;

·         Vizitați un muzeu;

·         Mergeți la un concert în aer liber;

·         Vizitați grădina zoologică;

·         Mergeți la o piesă de teatru;

·         Luați cu toții un curs de artă;

·         Duceti-va la un atelier de olărită;

·         Fiți prezenți la evenimentele locale;

·         Mergeți la pescuit;

·         Jucați diverse sporturi în aer liber;

·         Mergeți la înot;

·         Închiriați o barcă;

·         Mergeți cu cortul;

·         Plimbați-vă cu bicicletă;

·         Bucurați-vă de razele soarelui la plajă;

·         Organizați un picnic;

·         Vizitați o galerie de artă;

·         Planifică și gătește o masă împreună cu familia;

·         Faceți din sărbători și zile de naștere adevărate motive de a petrece;

·         Citiți-le copiilor înainte de culcare;

·         Realizați proiecte de artă sau de reamenajare a locuinței;

·         Mergeți la un târg sau într-un parc tematic.

 

6. Cina în familie este o investiție înțeleaptă a timpului tău

Dacă există un lucru care ar trebui să fie o prioritate atât pentru tine, cât și pentru restul familiei tale, acela ar fi luarea meselor împreună de cel puțin 3-4 ori pe săptămână.

Gătește pentru toți ce dragi sau comandă online mâncare, indiferent de alegere, cina împreună nu numai că vă va ajuta la închegarea relațiilor și a conversațiilor, dar va avea și beneficii generale asupra dezvoltării copiilor.

Nu permiteți ca telefoanele să fie o distragere la ora cinei, țineți-le departe de masă pentru a menține atenția tuturor asupra conversațiilor și interacțiunii.