1. Alegerea terenului

In cazul in care nu ai ales inca terenul, ar fi bine sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

asigura-te ca alegi un teren intravilan – trecerea unui teren agricol in intravilanul localitatii poate dubla sau chiar tripla costul initial al terenului;

solicita certificatul de urbanism informativ de la primaria localitatii – vei lamuri astfel regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor deja existente si vei sti care sunt cerintele urbanistice ce trebuie indeplinite;

daca deschiderea lotului este mai mica de 12 metri, vei primi mult mai greu aprobarile de constructie;

este important ca terenul sa aiba acces auto si pietonal din drumurile publice, altfel va trebui sa construiesti tu un drum de servitute.

2. Eligibitatea constructiei

Pentru a te asigura ca ceea ce vrei sa construiesti este compatibil cu zona unde ai terenul, este important sa inspectezi cu atentie certificatul de urbanism. Astfel, vei sti care este regimul de inaltime admis, coeficientul de utilizare al terenului si retragerea de la aliniament.

In plus, asta te va ajuta si la alegerea materialelor folosite. De exemplu, in functie de asta, ai putea decide chiar si ce fel de gard vrei sa construiesti – cu teava dreptunghiulara si plasa sau turnat si cu pietre de rau, de exemplu.

3. Utilitatile

Sigur ca iti doresti o independenta cat mai mare de retelele din zona, insa chiar si daca vei apela la varianta unui put de apa si a unei fose septice, curentul electric va alimenta intreaga retea de utilitati prin care casa ta va functiona.

Asigura-te ca terenul este racordat la o retea de energie electrica. Daca nu este, ia in calcul costurile impuse de aprobari, instalare si racordare. De exemplu, daca ultimul stalp de curent electric este la peste 50 de metri distanta de casa, atunci tu va trebui sa suporti toate aceste costuri.

4. Arhitectul

Atat arhitectul, cat si inginerii specialisti sunt foarte importanti pentru a te asigura ca vei construi o casa cat mai apropiata de cea pe care o visezi. Acestia vor adapta proiectul, materialele bugetului si dorintelor tale.

Tine cont de cei trei stalpi ai proiectului: proiectul arhitectural, proiectul de rezistenta si cel de instalatii. Bransamentele la retele trebuie sa fie proiectate si executate de firme autorizate de regiile si societatile responsabile.

Asigura-te ca ai ales o echipa de profesionisti cu experienta in domeniu si incearca sa discuti cu alti clienti care au lucrat cu ei pentru a te documenta cat mai bine inainte de a semna contractul de colaborare.

5. Documentele necesare

Nu exista o garantie absoluta a calitatii unei case, dar te poti asigura ca ai toate premisele pentru ca aceasta sa fie construita conform standardelor pietei. Cel mai simplu mod de a face asta este sa verifici ca ai toata documentatia la dispozitie. Ai nevoie de:

autorizatia de construire;

procesul verbal de predare/primire a casei;

certificatele de calitate pentru lucrarile si materialele folosite;

condica de beton unde se inregistreaza turnarile, furnizorul si rezultatele incercarilor la 28 de zile a probelor etalon;

buletinele de analiza si de incercare pentru materialele folosite;

declaratiile de conformitate a produselor folosite in santier;

expertizele tehnice;

caietele de atasament si masuratorile.