Un studiu publicat de curand in revista americana "Journal of Agricultural and Food Chemistry" sustine ca o dieta bogata in branzeturi creste nivelul de acidul butiric, care este asociat cu un risc scazut de obezitate si un metabolism mai activ.

Cercetatorii sunt de parere ca aceasta descoperire s-ar putea sa fie explicatia pentru "paradoxul francez" - desi consuma mancaruri bogate in colesterol si grasimi saturate, francezii au cumva o rata scazuta de boli de inima si o speranta de viata mare, care ajunge deseori si la 82 de ani.

Alte experimente anterioare sustin insa ca un consum mare de branza nu afecteaza greutatea unei persoane, dar ca, intr-adevar, un consum mare de lactate bogate in grasimi este mai benefic pentru organism decat consumul de lactate fata grasimi.

Branza nu este singurul aliment care ar putea explica longevitatea francezilor. Vinul rosu are si el un efect puternic in acest sens, datorita continutului mare de resveratrol, o substanta care este asociata cu longevitatea, daca este consumata in cantitati mari,  

Asa ca, daca vinul si branzeturile sunt cheia spre o viata lunga si sanatoasa, noi suntem mai mult decat incantati sa le urmam exemplul.