Cercetatorii au descoperit ca mancarea consumata in localuri publice, fie ca este vorba de locatii fast-food sau despre restaurante, contine o cantitate mai mare de calorii, grasimi si sare comparativ cu mancarea pregatita in casa.

Ruopeng An, profesor de kinetoterapie si sanatate publica la Universitatea din Illinois, a observat ca in general oamenii calificau mancarea de tip 'fast food' drept 'junk food'. Oamenii nu cunosc foarte multe lucruri despre mancarea provenita de la restaurantele care ofera o varietate larga de feluri de mancare si in special daca aceasta este mai sanatoasa sau mai buna comparativ cu mancarea de tip fast food sau cu cea pregatita in casa, a declarat An Ruopeng pentru Reuters.
Pentru realizarea cercetarii An Ruopeng a folosit date de la registrul national de sanatate si nutritie al SUA (NHANES) care strange regulat informatii despre starea de sanatatea si in ce priveste dieta pentru un esantion reprezentativ al populatiei SUA.

Peste 18.000 de persoane adulte au raspuns la intrebarile unui chestionar despre ce anume au mancat pe parcursul unei perioade de doua zile. Aproximativ o treime din participanti au raspuns ca au consumat fast food intr-una din cele doua zile sau chiar in ambele zile si un sfert din cei chestionati au raspuns ca au folosit serviciile unei restaurant de tip 'full service' cel putin intr-una din cele doua zile.

Comparativ cu participantii la sondaj care au consumat mancare preparata in casa, cei care au mancat la fast food au consumat in medie cu 190 de calorii mai mult pe zi, cu 11 grame mai multe grasimi, 10 mg de colesterol in plus si peste 300 de mg in plus de sodiu. Cei care au mancat la restaurantele full-service au consumat cu 187 mai multe calorii pe zi fata de cei care au consumat mancare pregatita in casa, cu 10 grame mai multa grasime, cu 2,5 grame mai multa grasime saturata, cu aproape 60 mg mai mult colesterol si peste 400 de mg sodiu in plus.

Impactul mancarii fast food asupra cantitatii totale zilnice de calorii acumulate a fost mai mare in randul participantilor la chestionar care aveau mai putine studii, in timp ce voluntarii cu un venit mediu au fost mai determinati sa manance la restaurantele de tip 'full-service'. Totodata personale obeze au avut tendinta de a manca la restaurantele 'full-service' comparativ cu cei cu o greutate normala sau grasi.

Agentia federala a SUA pentru alimentatie si medicamente obliga restaurantele care au mai mult de 20 de locatii sa furnizeze continutul caloric si nutritiv in meniul afisat in restaurante, insa acest lucru nu se intampla in majoritatea restaurantelor de tip 'full-service', a subliniat An Ruopeng. Cei care mananca in restaurantele 'full-service' nu sunt ingrijorati de continutul caloric si nutritiv al mancarii servite si au tendinta sa exagereze si sa fie mai putin precauti privind cantitatea de calorii a mancarurilor servite in aceste restaurante.

Lori Rosenthal, specialista in dieta la Montefiore Medical Center din New York, nu a fost deloc surprins de concluziile studiului realizat de An Ruopong, declarand ca atunci cand cineva isi prepara singur mancarea este precaut in privinta ingredientelor folosite, in schimb nu este interesat de acest lucru atunci cand mananca la restaurant sau la fast food.
Pregatirea mancarii acasa ofera oamenilor posibilitatea sa foloseasca ingrediente sanatoase, a mai declarat Lori Rosenthal, recomandand celor care vor sa manance la restaurant sa consulte meniul aflat pe pagina de internet a respectivului local si totodata sa adreseze oricate intrebari au nevoie pentru a afla cum sunt preparate mancarurile. De asemenea, Lori Rosenthal mai recomanda ca o portie sa contina o garnitura de legume pentru a suplini o cantitate extra de calorii iar clientii sa ceara ca mancarea neconsumata sa fie impachetata pentru a acasa pentru a nu fi nevoie de un efort suplimentar pentru consumarea acesteia la restaurant. Mancarea trebuie consumata pe indelete si savurata, astfel incat nu va fi nevoie sa fie consumata o cantitate mare, si va fi apreciata de fiecare data, recomanda Lori Rosenthal.
Studiul a fost publicat in revista de specialitate 'European Journal of Clinical Nutrition'.