Cele doua pachete ale cartii „Mastering the Art of French Cooking vol. 1 si 2”, oferite de Books Express, vor merge catre Brandusa Scheaua si Cristina Sut. Mai jos gasiti retetele trimise in concurs:

Brindusa Scheaua - Coq au Vin

"Ingrediente pentru 6 persoane:

  • 6 bucati dintr-un cocos de tara (copanele, pieptul, aripile)
  • 250 gr sunculita, taiata bastonase
  • 3 linguri unt
  • 750 ml vin rosu
  • 200- 400 ml supa de pui
  • 1/2 lingura pasta de tomate
  • 2 frunze de dafin
  • 1/4 lingurita cimbru
  • 2-3 catei de usturoi
  • 70 ml coniac de buna calitate
  • sare, piper dupa gust
  • 2 linguri amidon

Garnitura

  • 12 cepe mici sau 6 cepe medii
  • 2 linguri ulei
  • 150 ml vin
  • 1/2 frunza de dafin
  • 4 tulpini de patrunjel
  • 1 ramurica de cimbru
  • 400 gr ciuperci proaspete, taiate felii daca sunt mari
  • 2 linguri unt + 1 lingura ulei
  • sare, piper dupa gust
  • frunze de patrunjel pentru ornat

Mod de preparare:

Intr-o tigaie mare (eu am folosit wokul) incalzeste untul si soteaza sunculita, pana devine aurie. Julia spune in reteta sa fierbi putin sunca in avans, ca sa nu mai fie sarata si sa-si piarda mirosul de afumat. Mie, insa, imi place aroma asta putin afumata, asa ca am lasat sunculita asa cum este.

Scoate sunca din tigaie si pune in ea bucatile de cocos bine sterse de apa. Lasa-le pana devin aurii pe ambele parti. Pune putina sare si piper peste cocos. Adauga sunculita, acopera si lasa totul la foc mic cam 10 minute. In acest timp intoarce carnea o data.

Toarna coniacul peste carne si flambeaz-o. Pune in tigaie vinul, si atata supa cat sa acopere carnea. Adauga pasta de tomate, dafinul, cimbru, usturoiul sfaramat. Fierbe totul la foc mic, acoperit, pana ce carnea este moale. Mie mi-a luat cam 2 ore dar timpul depinde de ce fel de carne folosesti.

In acest timp prepara ceapa si ciupercile.

Curata ceapa de primele foi, ca sa ramana alba si intacta. Incalzeste uleiul intr-o ulcica si prajeste cepele pe toate partile, la foc mic. Ai grija sa nu se desfaca. Pune vinul si ierburile, sare si piper dupa gust, acopera cu un capac si fierbe ceapa la foc mic pana se inmoaie, dar nu si-a pierdut forma (cam 30 de minute, in functie de marime).

Pentru ciuperci: incalzeste untul si uleiul intr-o tigaie si aureste ciupercile pe toate partile. Pune sare si piper dupa gust.

Scoate carnea din tigaie si pune-o pe un platou de servit (sau intr-un vas termorezistent daca vrei s-o folosesti a doua zi). Pe langa carne pune ceapa, ciupercile si bucatelele de sunca scoase din sos.

Amesteca amidonul cu 3-4 linguri de sos. Amesteca bine ca sa se desfaca toate cocoloasele. Mai adauga cateva linguri de sos si amesteca bine. Toarna amidonul in sosul de vin si da 1-2 clocote, ca sa se lege."

Serveste o bucata de carne, cu garnitura de legume si stropita cu sos de vin. Garniseste cu patrunjel tocat marunt.

Cristina Sut - Friptura de vitel simpla

"Mi-am ales pentru concurs o friptura de vitel cu garnitura de ceapa. Am folosit cam:

  • un kg de carne de vita
  • vreo 3 morcovi
  • 2 cepe
  • Unt
  • Sare si piper
  • 3 felii subtiri de slanina
  • in loc de cimbru (cum era in reteta originala) am ales salvie si rozmarin pentru ca le ador

Metoda de preparare

Bucata de carne, dupa ce am tinut-o o vreme in vin, am perpelit-o in unt fara mila pe toate partile . Apoi a venit randul legumelor, dar mai cu blandete.Pot sa va spun ca pisicuta mea adulmeca mirosurile din casa cu o ardoare pe care nu am vazut-o pana acum.

Am asezat carnea in cratita, am inconjurat-o cu legumele sa-i tina de urat si i-am facut acoperis din feliile de slanina. Dupa o ora de stat la cuptor arata destul de bine, dar am mai lasat-o inca vreo 40 de minute.

In tot timpul asta, am pregatit garnitura de ceapa. Am oparit un minutel cepele mititele, dupa care le-am impartit in doua echipe. O parte le-am inabusit cu putin unt si putina sare presarata. Pe cealalte le-am rumenit in unt, inainte de a le tine pe foc mic cu un strop de zahar presarat pe deasupra. Asa ca au capatat o culoare usor rumenita.

Dupa ce s-a patruns bine carnea, am separat-o de legume si din ele am facut un pireu. Le-am asezat pe toate pe farfurie si am inceput festinul. Mmmm ....... O minune .....

Carnea si legumele erau perfecte impreuna, doar se cunosteau bine! Iar cepele? Ooo, cepele aduceau o liniste intregii adunari, ca si cum ai pasi brusc de pe marmura pe catifea.

Cam asta a fost :).

Multumesc pentru inspiratie echipei Foodstory si, desigur, doamnei noastre sarbatorite, Julia Child!"

Detaliile despre cum puteti intra in posesia premiilor vor fi trimise pe adresele de email lasate la inscriere.