Aromafork, creata de cei de la Molecule-R (o firma specializata in kituri pentru gastronomie moleculara) te ajuta sa gusti combinatii inedite fara sa fie nevoie sa gatesti efectiv acel fel de mancare.

Furculita cu arome porneste de la o realitate foarte simpla. Papilele noastre gustative pot recunoaste doar 5 gusturi de baza : dulce, sarat, acru, amar, si gustul umami - gustul alimentelor grase. Asta in timp ce nasul ne ajuta sa detectam zeci daca nu sute de mirosuri, fiind un instrument mult mai subtil care ne face experienta mesei mult mai placuta.

Aromafork sau furculita cu arome se foloseste de acest artificiu de a combina gusul cu mirosul. Practic, are un orificiu in care se afla hartie poroasa, peste care poti sa picuri din sticlutele pe care le primesti la livrare cateva picaturi dintr-o anumita aroma. Cand duci furculita spre gura ca sa mananci se elibereaza aroma respectiva, astfel incat mirosul pe care il simti in nari se combina cu gustul detectat de papile.

Kitul costa aproape 59 de dolari si vine cu 4 furculite si 21 de arome diferite: de la ciocolata, vanilie sau cafea pana la menta, fructul pasiunii, trufa, ardei iute, aroma de afumat sau aroma de guma de mestcat. Poti sa incerci in felul asta o pizza cu fructul pasiunii sau un sushi cu ciocolata si sa vezi daca iti place.

Practic, bucataria fusion, care inseamna sa combini retete, tehnici si ingrediente din diferite bucatarii ale lumii, e o joaca daca ai o astfel de furculita. Acceasi firma are si un kit cu 3 linguri aromatice, care functioneaza pe acelasi principiu, dar si alte kituri de bucatarie moleculara prin care poti pregati acasa geluri, spume, jeleuri si alte preparate cu care marii bucatari se joaca in restaurantele lor.