Orezul auriu cu fructe de mare si legume proaspete nu va avea acelasi gust ca intr-un restaurant spaniol daca nu respecti reteta in totalitate. Asta inseamna ca trebuie sa ai si un vas special in care sa il gatesti. Tigaia traditionala de paella nu poate fi inlocuita cu tigaia in care faci clatite. Ai nevoie de una speciala, mai larga si cu manere in loc de coada.

Ce tigaie de paella este mai buna?

Fiecare model are propriile avantaje si depinde de tine si de cate portii de mancare vrei sa pregatesti odata.

  • Tigaile din otel carbon sunt cel mai des intalnite in casele spaniolilor. Nu costa o avere si sunt ideale daca vrei sa gatesti repede. Otelul este un bun conductor al caldurii, asa ca tigaia se va incinge repede in intregime.
  • Tigaia din inox - luceste ca soarele si e cea mai buna alegere daca vrei sa faci un cadou frumos sau daca vrei sa o expui cu mandrie in bucataria ta. Este la fel de buna pentru o paella rapida ca si tigaia din otel.
  • Tigaia emailata – poate sa te tina o viata, daca ai grija de ea. Emailul o protejeaza de rugina si o face si usor de curatat, chiar daca orezul s-a pris un pic de baza ei.
  • Tigaia cu teflon – este ideala daca nu iti place sa speli vase. Se curata usor, iar orezul nu se va lipi de ea.

Indiferent de materialul din care este facuta, toate vasele pentru paella pot fi folosite atat pe foc de lemne, cat si pe aragaz sau in cuptor. Nu sunt foarte adanci si au pereti netezi, ceea ce va permite orezului sa se patrunda bine si sa aiba o aroma intensa.

Ce dimensiune alegi?

Tigaia de paella isi pastreaza acceasi adancime indiferent de cat de larga este in diametru. Cu cat este mai mare cu atat vei putea gati mai usor pentru mai multe persoane.

  • Pentru 2-3 portii alege o tigaie de 26 cm
  • Pentru 3-4 portii alege o tigaie de 30 cm
  • Pentru 4-5 portii alege o tigaie de 34 cm
  • Pentru 5-6 portii alege o tigaie 38 cm

Cu cat e mai larga, cu atat mai bine. Orezul gatit pe foc mare, intr-o tigaie potrivita va avea consistenta perfecta: usor uscat si condimentat.