Noi suntem fani ai lui Jamie Oliver si ai bucatariei italiene. Si am reusit sa gasim combinatia perfecta intre cele doua preferinte in reteta de pui cacciatora propusa de bucatarul britanic in cartea „Cu Jamie in Italia”.

Este o reteta pe care Jamie Oliver o lauda pentru aromele puternice de ierburi aromatice si condimente ce te vor uimi. Noi am fost tentati de combinatia de ingrediente simple si de faptul ca o poti pregati in portii generaoase care sa sature o familie numeroasa sau o gasca de prieteni veniti in vizita, la masa.

Ingrediente (pentru 12 portii):

  • 2 kg pui intreg (taiat in bucati)
  • sare
  • piper 
  • 8 frunze de dafin
  • 2 fire rozmarin
  • 3 catei usturoi (1 zdrobit, 2 feliati)
  • ½ sticla vin rosu sec (Chianti)
  • faina 
  • ulei de masline extravirgin 
  • 6 fileuri ansoa
  • 1 mana masline negre sau verzi fara samburi 
  • 800g rosii in suc propriu la conserva

Condimenteaza bucatile de pui cu sare si piper si aseaza-le intr-un bol. Adauga frunzele de dafin, firele de rozmarin si catelul de usturoi zdrobit si acopera totul cu vin. Lasa carnea la marinat cel putin o ora sau cel mai bine peste noapte, in frigider.

Incinge cuptorul la 180C. Scoate puiul si pastreaza marinada. Usuca bucatile de carne cu servetele de hartie, presara faina deasupra lor si prajeste-le in putin ulei de masline incins pana cand se rumenesc usor. Scoate-le pe un platou.

In aceeasi tigaie pune cateii de usturoi feliati si caleste-i pana se rumenesc. Adauga fileurile de ansoa tocate, maslinele si rosiile tocate mare. Amesteca bine si pune inapoi si bucatile de pui si marinada pastrata.

Lasa totul sa dea in clocot, apoi acopera cu un capac sau cu o folie de aluminiu si pune tigaia la cuptor timp de 1 ora si jumatate.

Elimina uleiul in exces cu o lingura si mai adauga sare si piper dupa gust. Indeparteaza funzele de dafin si crengutele de rozmarin si serveste puiul cu salata, fasole (pastai sau boabe) si mult vin rosu.

Verdict: Ne-a placut aroma de vin pe care puiul a pastrat-o pentru ca l-am lasat la marinat peste noapte. Si ne-a mai placut combinatia de rosii si masline, intr-un sos sarat doar de la fileurile de ansoa. In functie de cantitatile pe care le gatesti nici nu va fi nevoie sa il tii atata timp la cuptor. Puiul se gateste extrem de repede.