Ne-am gandit ce am putea face cu abundenta de mere, pere si nuci pe care le-am tot gasit la piata in ultima perioada. O placinta!, a venit repede raspunsul. Ne-am hotarat sa lasam reteta de la mama deoparte si sa nu calim merele rase. In schimb, am mers pe mana celebrelor american pies si am ales reteta Marthei Stewart. E drept ca timpul de pregatire ne cam speriat, dar din cele 4 ore trecute la “timing” am muncit efectiv doar 45 de minute. Ne-am ales mere rosii, pere zemoase si nuci proaspat culese. Rezultatul a fost delicios.

Ingrediente (pentru 8 portii):

Aluat: 

  • 200g faina 
  • 60g nuci coapte si macinate 
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 225g unt rece, taiat cubulete
  • 4-6 linguri apa rece

Umplutura:

  • 5 -6 mere 
  • 3 pere coapte, dar ferme 
  • ¼ lingurita sare 
  • 120g zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • sucul de la ½ lamaie
  • 50g unt
  • 3 linguri faina
  • 1 ou batut
  • 1 lingura zahar fin

Pregateste aluatul:

Amesteca faina, nucile macinate, zaharul si sarea. Adauga cubuletele de unt si amesteca cu mana, pana cand amestecul devine granulos. Pune cateva linguri de apa rece (nu pe toata) pana cand aluatul incepe sa se lege. Framanta-l de cateva ori cu palmele si imparte-l in doua parti egale. Inveleste-le in folie de plastic si aplatizeaza-le intr-un disc. Pune-le la frigider timp de cel putin 45 de minute. Inainte sa le folosesti scoate-le la temperatura camerei 5-10 minute.

Intinde o parte din aluat pe baltul tapetat cu faina, formand o foaie cu diamentrul de 28cm. Aseaza-o intr-o tava rotunda de placinta cu diametrul de 23cm si si taie marginile lasand 1-2cm in plus.

Intinde si cealalta parte de aluat intr-o foaie la fel de mare ca prima si pune-o pe o hartie de copt. Pune-le impreuna la frigider timp de 1 ora.

Pregateste umplutura:

Curata merele si perele si taie-le felii groase sau cuburi, indepartand samburii. Amesteca-le cu sare, zahar, miezul de la pastaia de vanilie si sucul de lamaie. Topeste untul intr-o tigaie si caleste fructele la foc mare timp de 5 minute, apoi la foc mediu alte 5 minute pana cand se inmoaie. Pune in tigaie si 3 linguri de faina si lasa pe foc 1 minut. Lasa amestecul sa se raceasca de tot inainte sa il folosesti.

Taie din foaia de aluat intinsa fasii groase din care vei forma o impletitura peste placinta. Pune amestecul cu fructe in tava cu aluat si unge marginile aluatului cu ou batut.

Aseaza fasiile de aluat taiate deasupra umpluturii, fara sa lasi spatii prea mari intre ele si apasa-le pe margini sa se lipeasca de partea de jos a aluatului.

Taie partile in exces si modeleaza pe margine ciupind cu varful degetelor. Unge placinta cu ou batut si presara 1 lingura de zahar fin deasupra. Pune la congelator timp de 30 de minute.

Incinge cuptorul la 220C si pozitioneaza gratarul in jumatatea de jos a cuptorului. Coace placinta timp de 15 minute, apoi redu temperatura la 190C si lasa placinta timp de aproape o ora in cuptor.

Lasa placinta sa se raceasca inainte sa o tai.

Verdict: Delicioasa, desi aspectul ei nu este stralucitor. Noi am face mai mult aluat (chiar in cantitatea dubla) pentru ca cel din reteta abia ajunge sa fie intins pe tava. Si i-am mai adauga si cateva stafide si arome de cardamon si nucsoara in umplutura de mere si pere.