L-ai vazut mentionat intr-o multime de retete pe internet, in carti de bucate in limbi straine si chiar si noi il folosim ca termen in retetele noastre. Nu il vezi prea des in magazin, la conserva, asa cum este pe rafturile din alte tari si chiar daca il gasesti, probabil ca are o cantitate uriasa de sare si nici nu se compara cu unul pe care sa il faci cu mana ta.

Practic, stock-ul sau supa concentrata este aroma suplimentara de care ai nevoie in unele preparate. Poti fierbe in el legume, orez , cuscus sau carne si poti face din el baza de sos pentru orice tocanita. Il poti pregati in cantitati mari si il poti pune la congelator, in sticle, pungi pentru gheata sau caserole ca sa il ai mereu la indemana.

Este un preparat de baza pentru care iti trebuie putine ingrediente. Ai nevoie de oasele ramase de la un pui fiert/fript/rotisat/rumenit la cuptor, legumele pe care le ai la indemana prin firgider si cateva condimente. Rezultattul te va uimi.

Ingrediente (pentru 1 litru de stock sau supa concentrata):

  • oasele si carcasa de la 1 pui intreg
  • 2 cepe
  • 3-4 tulpini de telina
  • 1-2 morcovi
  • 2 frunze de dafin
  • 4-5 fire cimbru
  • 6-8 fire patrunjel
  • Optional: catei de usturoi, frunze de fenicul, boabe de piper

Echipament: o oala mare de 5litri si o sita deasa

Pune oasele de pui intr-o oala si adauga apa cat sa le acopere cu 2cm in plus. Pune totul la fiert, pe foc foarte mic, timp de 2 pana la 6 ore. Nu trebuie sa fiarba in clocot ci doar sa vezi ca se formeaza cateva bule la suprafata apei si putin abur. Daca apa incepe sa se evapore prea repede, mai adauga cat sa pastrezi oasele sub lichid.

Curata si taie in bucati legumele si ia din cand in cand spuma care se formeaza la suprafata apei care fierbe.

Adauga legumele si verdeturile, mai pune apa daca trebuie sa le acoperi si lasa sa fiarba in continuare la foc mic timp de 1-2 ore.

Strecoara supa indeparteaza legumele si oasele si mai strecoara o data. Lasa supa sa se raceasca si apoi pune-o in recipientele dorite.

O poti pastra pana la o saptamana in frigider sau cateva luni la congelator.

Sursa reteta: The Kitchn

Sursa foto: www.recipegirl.com