Oferta magazinelor este din ce în ce mai variată, prin urmare alegerea oalei potrivite poate fi, de cele mai multe ori, o adevărată provocare. Chiar dacă ești tentată de prețul mic atunci când vezi o cratiță, este bine să cunoști și alte aspecte care influențează modul de folosire al acesteia. Fie că vorbim de o cratiță de dimensiuni reduse sau de una foarte mare, calitatea trebuie să primeze.

Te întrebi de ce e importantă calitatea materialului din care e confecționată cratița? Află că un material rezistent te va ajuta să eviți eventualele neplăceri pe care le poți avea în bucătărie, cum ar fi arderea mâncării sau prinderea ei de fundul oalei.

Cele mai cunoscute materiale pentru o cratiță sunt fonta, fonta emailată, oțelul inoxidabil, cuprul, aluminiul, ceramica și siliconul. Dacă nu știi ce material să alegi pentru cratița ta, iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip în parte!

Cratiță din fontă

Modelul de cratita din fontă se numără printre cele mai populare în bucătăria gospodinelor, deoarece este foarte rezistent și permite prepararea termică a oricărui fel de mâncare. La capitolul avantaje, se poate spune că o cratiță din fontă își menține proprietățile termice, poate fi folosită în orice tip de încălzire și are atât o durată, cât și un raport calitate-preț foarte bune. Dacă vorbim de dezavantaje, putem menționa faptul că aceasta nu încălzește uniform, este mai grea și mai dificil de întreținut. De asemenea, aceasta poate rugini sau se poate fisura ușor, mai ales dacă nu este îngrijită corespunzător. Specialiștii recomandă să respecți cu strictețe instrucțiunile de folosire, dacă îți dorești să te bucuri mai mult timp de o cratiță practică.

Cratiță din oțel inoxidabil

O cratiță din oțel inoxidabil se poate dovedi a fi cel mai bun aliat al tău în bucătărie, mai ales dacă o îngrijești corespunzător. Aceasta este foarte rezistentă la coroziune, zgârieturi și fisuri, fiind și foarte atractivă ca aspect. Este mai ieftină ca alte oale și poate fi pusă cu succes și în mașina de spălat vase. Dezavantajul ei constă tocmai în faptul că are o conductivitate mai slabă la căldură, fiind accesibilă doar dacă este întărită cu aluminiu sau cupru.

Cratiță din aluminiu

Orice femeie ar trebui să aibă în arsenalul de gătit din bucătărie cel puțin o cratiță din aluminiu. Acest metal este extrem de ușor și reactiv, obiectul având o conductivitate termică excelentă. Este ușoară și accesibilă la preț, fiind, totodată, rezistentă la zgârieturi și la fisuri. De partea cealaltă, se poate spune că o cratiță din aluminiu nu este potrivită pentru coacerea produselor de patiserie.

Acestea sunt doar câteva dintre modelele de cratiță disponibile pe piața de ustensile pentru gătit. În alegerea celei mai practice oale de gătit îți stă la dispoziție site-ul FAVI.ro, un loc în care vei găsi tot ce ai nevoie pentru bucătăria ta la prețuri avantajoase!