Masa servită dimineaţa are rolul de a oferi energie pentru întreaga zi. Un mic dejun ar trebui să conţină cereale integrale, alimente bogate în calciu, proteine şi fructe bogate în vitamine şi minerale.

Un mic-dejun echilibrat stimulează creierul și păstrează senzația de sațietate mult timp, așa că scad șansele de a fi tentați să încercați produse fast-food sau dulciuri.

În ceea ce priveşte prima masă a zilei, cercetătorii consideră că persoanele care consumă micul dejun cu regularitate se simt mai alerte, sunt mai puţin predispuse la obezitate şi sunt mai sănătoase în general, prezentând chiar un risc redus de diabet şi de boli cardiace. 

Specialiştii în sănătate spun că nu doar consumul micului dejun este important, ci şi momentul zilei în care el are loc. În general, este bine ca prima masă a zilei să fie consumată la circa 30 de minute după trezire, când organismul simte cel mai mult nevoia să pună capăt postului alimentar de peste noapte. 

Caloriile luate la micul dejun se transformă, pe tot parcursul zilei, în energie. Vorbim de intervalul orar 6-9 dimineaţa. Toţi nutrienţii luaţi în acest interval hrănesc fiecare celulă umană. Nu îşi găsesc locul sub formă de grăsimi. De această viteză metabolică e recomandat să profitaţi cu ajutorul alimentelor naturale integrale.

Deşi importanţa acestei mese este cel mai probabil cunoscută de toată lumea, nu oricine are timp în fiecare dimineaţă să includă alimente cu adevărat nutritive la începutul zilei. 

Un mic dejun lejer, dar plin de vitamine îl puteți obține, de exemplu, într-un bol cu terci de ovăz și fructe. Vă propunem o rețetă în care puteți folosi AdeZ, o băutură delicioasă pe bază de plante, care este și o bună sursă de vitamina B12 şi D, cât şi de calciu.

AdeZ are un conținut scăzut de calorii și de scăzut de grăsimi saturate și are un ambalaj cu până la 30% conținut din plante. Pentru rețeta pe care v-o propunem am ales sortimentul AdeZ Amazing Almond, care se combină de minune cu ovăzul și untul de arahide. Urmați pașii extrem de simpli și o să vă bucurați de un mic dejun savuros, dar și arătos.

Rețetă TERCI DE OVĂZ CU MERE ȘI SCORȚIȘOARĂ

 

Pentru o porție ai nevoie de:

3/4 cană de AdeZ Amazing Almond

2 linguri de stafide sau 4 curmale mărunțite

1 linguriță de scorțișoară 

1 lingură de unt de arahide/migdale 

1/3 cană de fulgi de ovăz

1/3 cană de apă fierbinte

Un praf de sare

1/2 măr ras

Cum se prepară: 

Într-o crăticioară pune fulgii de ovăz și acoperă-i cu apă fierbinte. Lasă-i să se înmoaie pentru 10 minute. Fulgii de ovăz sunt o sursă bogată de fibre, în special beta-glucan, şi au un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Adaugă apoi merele, scorțișoara, curmalele, untul de arahide și AdeZ Amazing Almond. Lasă să fiarbă la foc mic până compoziția atinge o consistență cremoasă.

Servește cald, cu topping de unt de arahide sau migdale, nuci sau semințe. Poți adăuga și mere, căpșuni sau orice fructe îți plac. 

Dacă te grăbești, poți lăsa fulgii de ovăz la înmuiat peste noapte, iar dimineața poți încălzi amestecul, după care să adaugi restul ingredientelor. Vei obţine o bunătate de mic dejun, care va fi mai degrabă un desert foarte gustos.

 

Beneficiile ovăzului

Un bol de terci de ovăz are în jur de 150 de calorii, 4g de fibre şi 6g proteine. Pentru a mari şi mai mult aportul de vitamine, poţi adăuga pudră de cânepă sau o lingură de unt de migdale. Aşa scapi de nevoia de o gustare extra înainte de ora prânzului şi îţi poţi ţine mai uşor sub control greutatea.

Tot ovăzul îţi aduce şi cantitatea necesară de minerale importante: tiamina (sau vitamina B1), magneziu, fosfor, zinc, mangan, seleniu şi fier.

Nu numai că terciul de ovăz poate fi un mic dejun delicios și hrănitor, însă te ajută și să slăbești. Fulgii de ovăz sunt un aliment ce îți oferă o senzație puternică de sațietate. Astfel, vei mânca mai puține calorii în timp ce te vei simți sătul. Fibrele beta-glucan formează o pastă groasă ce întârzie golirea stomacului. Acest lucru duce la senzație prelungită de sațietate.